Замість села тепер степ, вкритий битим камінням, іржавим залізом та рештками окупантів / колаж УНІАН, кадри з відео

Село Роботине, яке стало найвідомішою точкою минулорічного контрнаступу ЗСУ, сьогодні вже не існує. Зараз це суцільна купа руїн в голому степу, де поміж купами битого каміння валяються трупи російських окупантів та спалена техніка загарбників.

Наочне розуміння того, як зараз виглядає територія села, дає відео, зняте з дрона бійцями 3-ї бригади оперативного призначення "Спартан". Український моніторинговий проект Deep State зауважує, що ці кадри ілюструють російську тактику ведення війни.

"Все навколо всіяно трупами, спаленою технікою московитів, але вони продовжують лізти як зомбі без перестану. Можна побачити наслідки "банзай-атак" у вигляді підбитої одиниці, або поодинокі залишки виродків в окопах, ямах та руїнах. Закріпитися русні там важко, адже вони самі зрівняли все з землею", – кажуть аналітики. 

Зазначається, що ситуація навколо колишнього села Роботине залишається дуже складною та динамічною.

"Просто суцільна сіра зона, руїни та смерть, які за собою несе Московія", – кажуть у Deep State.

Село Роботине: що про нього відомо

Згідно даних у відкритих джерелах, село Роботине було заснованоу 1869 році, хоча як хутір воно існувало щонайменше за півстоліття до того. В ті часи царизм активно сприяв заселенню причорномор’я різними народами, але це село було саме українським.

Згідно перепису 2001 року, у селі проживало близько 480 осіб. 

6 березня 2022 року село було захоплене російськими загарбниками і перебувало під російським контролем до серпня 2023 року. Бої за звільнення села почалися 7 серпня 2023 року і 23 серпня воно остаточно було очищене від загарбників. Під час цих боїв українські бійці евакуювали останніх мешканців села, які ще там лишалися.

Роботине стало найпівденнішо точкою українського контрнаступу на цьому напрямку. З початку 2024 року росіяни докладають значних зусиль аби повернути під свій контроль те, що залишилося від села, аби ліквідувати на мапі усі здобутки літнього контрнаступу ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: