Що зараз відбувається у Харкові? / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Російські загарбники не полишають спроб атакувати Харків та область. В Ізюмі через окупантів склалася катастрофічна гуманітарна ситуація.

Онлайн-трансляція подій у Харкові та області на тлі повномасштабного вторгнення РФ у неділю, 1 травня:

21:36  У Харкові та області за добу внаслідок обстрілів загинуло 3 людей, поранено 8. Російські окупанти обстрілювали житлові квартали Харкова, зокрема Салтівку, а в області зазнали обстрілів Богодухів, Золочів, Мала Данилівка.

Відео дня

19.44 Українські зірки переспівали хіт Скрябіна "Місця щасливих людей". У новій версії композиції закордонні міста замінили на Київ, Ірпінь, Харків, Маріуполь, Херсон, Суми, Чернігів та Львів, які постраждали від бомбардування російських окупантів.

19:00 Російські загарбники за поточну добу зазнали втрат на Слобожанському, Ізюмському, Донецькому та Таврійському напрямах. Про це йдеться в оперативній інформації Генерального штабу ЗСУ.

"На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці", - наголошується у повідомленні.

18:00 Під час обстрілу окупантами Богодухівської ОТГ на Харківщині загинула жінка, дві особи отримали поранення, розпочато розслідування. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

За даними слідства, 1 травня 2022 близько 11:30 військовослужбовці ЗС РФ здійснили артилерійський обстріл Богодухівської об'єднаної територіальної громади.

"Внаслідок обстрілу пошкоджено автомобіль, у якому перебували троє людей. Жінка та чоловік отримали поранення. Інша жінка померла на місці", - сказано у повідомленні.

Фото khar.gp.gov.ua

16:38 Як повідомляє головне управління розвідки Міноборони України, в обласному протитуберкульозному диспансері Вовчанська на Харківщині хворим з відкритою формою туберкульозу відмовили у наданні медичної допомоги та вигнали на вулицю:

"Приміщення, які використовувалися для лікування інфекційних хвороб, заповнюють пораненими росіянами. Медичний персонал змушують працювати на окупантів. При цьому всі медики проходять процедуру перевірки на поліграфі. Тих, хто не проходить, примусово відправляють на передову".

Також зазначається, що всі без винятку лікарні Балаклії (Харківська область) заповнені пораненими окупантами. Медичний персонал примусово виводиться працювати. Українці лишаються без медичної допомоги.

14:55 - Начальника Генерального штабу Збройних сил РФ Валерія Герасимова було поранено на території України, поблизу Ізюма Харківської області. Про це написав військовий журналіст та блогер Олександр Шульман.

13:44 Так сьогодні виглядає звільнене село Руська Лозова на Харківщині, яке два місяці було під окупацією рашистів. Зруйновані будинки, багатоповерхівки, магазини, обстріляна церква... Місцеві жителі ніколи не забудуть візит "російського світу" та його "визвольників" 🤬

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

13:26 Контратаки ЗСУ у Харківській області можуть знизити тиск на частини міста, які найбільше постраждали від російських обстрілів і змусять війська РФ передислокуватися від Ізюму на північ для підтримки сил, — Інститут вивчення війни Додаткові російські сили перекидаються на Ізюмський фронт, але навряд чи зможуть забезпечити якийсь великий наступ. Після знищення командного пункту під Ізюмом та паніки в росармії, українські сили можуть провести контратаки вже найближчими днями.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

12:37 Орки вкотре обстріляли Харків, є поранений Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Вчора військовослужбовці Росії обстріляли Немишлянський район м. Харкова. Внаслідок обстрілу поранено 61-річного чоловіка. Пошкоджено низку житлових будинків, магазинів та складських приміщень. Ведеться досудове розслідування.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

12:21 Подивіться, як жителі Кутузівки на Харківщині зустрічають українську армію🇺🇦 "Газу немає, світла немає, води немає, продуктів не було, виживали як могли. Все розбите", - каже Надія. "Ми жили з вірою, що наші хлопці скоро прийдуть", - з тремтінням у голосі розповідає Алла, мешканка Кутузівки.

12:05 Харківська прокуратура та СБУ почали проводити низку процесуальних дій з евакуйованими жителями звільненого від російських окупантів селища Руська Лозова. Від людей отримано низку свідоцтв про злочинні дії російських військовослужбовців щодо мирних жителів під час окупації зазначеного населеного пункту. Отримані докази будуть використані на підтвердження провини російських загарбників.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

12:03 Жителів північних та східних районів Харкова закликають не виходити з укриття весь день Про це повідомив голова ОДА Олег Синєгубов. Такий заклик пов'язаний із обстрілами Харкова. "Навіть за відсутності повітряної тривоги. Будьте пильні, безпека — перш за все!" - каже Синєгубов.

11:58 Спрощений режим вивезення тварин за кордон із України більше не працює.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

11:27 Орки обстрілюють Салтівку, жителів північних та східних районів Харкова закликають не виходити з укриттів протягом усього дня навіть за відсутності повітряної тревоги — Департамент цивільного захисту.

11:19 ЗСУ знову непогано удобрили українську землю: за добу +300 орків. Загальні втрати армії мародерів вже становили 23 тисячі 500 солдатів.Віримо у наших військових! Україна переможе.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

10:56 Про ситуацію у Харківській області станом на 1 травня За добу росіяни завдали Харкова 3 обстрілу з артилерії та РСЗВ. Постраждали Салтівка, П'ятихатки, район аеропорту. Рятувальники Харківщини ліквідували 15 пожеж, які виникли через обстріли: Немишлянському районі Харкова, Ізюмському, Харківському та Чугуївському районах. На добу 1 особа постраждала у Балаклійському районі. Ворог зменшив інтенсивність обстрілів, це заслуга ЗСУ, які звільняють населені пункти Харківщини від окупації. У тому числі й ті, звідки росіяни обстрілювали житлові квартали Харкова.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

10:38 Де отримати гуманітарну допомогу у Харкові 1 травня.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

10:29 На Ізюмському напрямку нацгвардійці знищили ворожу БМП-2 та підбили танк. Можна завжди дивитися на три речі: як тече вода, як горить вогонь і як у ньому догоряє російська техніка.

10:04 Оперативна інформація щодо роботи піротехнічних підрозділів ДСНС України на території країни Минулої доби піротехніки здійснили 156 залучень. Виявлено, вилучено та знешкоджено 968 вибухонебезпечних предметів. Обстежено територію площею 230 га. Найбільше піротехніки залучались у Харківській, Київській та Чернігівській областях. Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення рф на територію України здійснено 9 446 залучень. Виявлено, вилучено та знешкоджено 88 883 вибухонебезпечних предметів і 583 кг вибухової речовини, у тому числі 1 961 авіаційна бомба. Обстежено територію площею 15 745 га.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

9:21 Внаслідок потужного вогневого удару по передовому командному пункту 2-ї армії російських окупантів у Харківській області ліквідовано російського генерала Андрія Симонова. "Откобзонілі", так би мовити!

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

9:08 Контратаки ЗСУ у Харківській області можуть знизити тиск російських військ на житлові квартали обласного центру, повідомляє американський Інститут вивчення війни у ​​своїй доповіді за 30 квітня. Зазначається, що за останні три доби українські війська зняли небезпеку оточення передмість на схід від Харкова. Контратаки ЗСУ також можуть змусити російських окупантів перекинути свої підрозділи на Ізюмський напрямок.

Що відбувається в Харкові сьогодні: хроніка війни у місті та області 1 травня

07:08 Служитель храму в Харківській області виправдовував повномасштабну війну Російської Федерації проти України. Правоохоронці повідомили чоловікові підозру.

06:11 Олексій Арестович підтвердив, що ЗСУ завдали удару по командних пунктах російської армії в Харківській області. За попередньою інформацією, знищено кілька сотень окупантів, серед них може бути російський генерал.

Нагадаємо, напередодні ЗСУ звільнили від окупантів стратегічно важливий населений пункт Руська Лозова на Харківщині. Наразі воно повністю під контролем українських військ.

Вас також можуть зацікавити новини: