Українських військових хочуть штрафувати за вогонь у відповідь на Донбасі / фото УНІАН

Міноборони України видало наказ, який вводить штрафи для українських військових за вогонь у відповідь на Донбасі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав журналіст Юрій Бутусов і виклав копії відповідного наказу.

"У це важко повірити, але цей наказ справжній, Цензор.Нет його отримав від джерел з наших частин і підрозділів на фронті", - пише Бутусов.

За його словами, наказ №330 Міністра оборони України Андрія Тарана від 16 вересня вже доведений в усі військові частини на фронті.

Зазначається, що наказ вводить додаткову премію для військових на фронті, але якщо військовослужбовець допускає правопорушення, то його штрафують і премію скорочують.

"Командирам відділень, взводів, рот (батарей), батальйонів (дивізіонів) та бригад розмір винагороди встановлюється залежно від кількості врахованих порушень, допущених підлеглим особовим складом за місяць, у таких розмірах від граничного розміру винагороди:

  • 75 відсотків - у разі допущення 1 порушення для командира батальйону (дивізіону), бригади;
  • 67 відсотків - у разі допущення 1 порушення для командира взводу, роти (батареї);
  • 50 відсотків - у разі допущення 2 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади;
  • 33 відсотки - у разі допущення 2 порушень для командира взводу, роти (батареї);
  • 25 відсотків - у разі допущення 3 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади", - сказано в тексті документа.

Читайте такожБійці ЗСУ: "Війна закінчується не переговорами, а капітуляцією однієї зі сторін. І це перемир'я закінчиться бойовими діями"

Серед таких порушень містяться:

  • вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення;
  • наявність неврахованих при виконанні службових обов'язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травм через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;
  • відкриття вогню (у тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.
фото facebook.com/butusov.yuriy
фото facebook.com/butusov.yuriy

"Тобто премія видається армії під час війни, щоб вона не стріляла і не порушувала припинення вогню, а якщо військовослужбовець відкриває вогонь, в тому числі у відповідь, його можуть оштрафувати і позбавити премії!",- підкреслює Бутусов.

За його словами, цей наказ суперечить Конституції України, законодавству, які вимагають захищати країну від агресора. Також, такого немає в жодній країні НАТО. Сенс цієї заборони, вважає Бутусов, - "прирівняти ведення бойових дій українською армією до адміністративного правопорушення".

"Приголомшливо виписана норма - заборонений вогонь у відповідь по ворогу. Тут же застереження - що якщо це не пояснюється наказом командира і військовою необхідністю. Але це ж маячня! Завдання відкривати вогонь по ворогу і тим більше, відкривати вогонь у відповідь, не потребує обмежень і не може бути заборонене в будь-якому вигляді додатковими наказами - це обов'язок військовослужбовця в зоні бойових дій, якою є зона ООС! Вогонь по ворогу, а тим більше у відповідь, нічим не може бути обмежений! Ніякий воїн не повинен чекати наказ, щоб відкрити вогонь по ворогу - він зобов'язаний відкритий вогонь по ворогу", - заявив журналіст.

Бутусов також застерігає, що штрафи для військових командирів за вчинені підлеглими правопорушення спричинить корупцію і "не реєстрацію реальних правопорушень".

"Тобто вирішив командир п'яницю покарати і визначити ступінь сп'яніння - отримай штраф. Наркоманів немає сенсу штрафувати - адже позбавлять премії самого командира. Перевели командиру в частину прикомандированих, вони щось набідокурили - отримай штраф. Це ж суперечить самій логіці підтримки дисципліни у військах", - пише Бутусов.

Тим часом у соцмережі вже з'явилася реакція на опублікований Бутусовим наказ Міноборони.

Так, користувачі Facebook запитують, про які розміри штрафів йдеться і на які номери карток скидати гроші волонтерам для оплати цих штрафів.

false

Вас також можуть зацікавити новини