Армія РБ / Міністерство оборони Республіки Білорусь

Про доволі загрозливу тенденцію повідомив Генеральний штаб Збройних сил України - у Білорусі знімають з баз зберігання танки та бойові машини піхоти. І мова йде не про посилення власних збройних сил, а про можливість їх передачі російським загарбникам.

Бо Збройні Сили України вже знищили понад 1350 танків та 3300 бойових броньованих машин. Компенсувати ці втрати за короткий термін РФ не може, тому почала доставати зі складів зберігання такі раритети, як Т-62. І тому, зазирнути "за пазуху" своєму васалу - абсолютно логічний вчинок.

Після розпаду СРСР Білорусь, як і Україна отримала у спадок величезний арсенал озброєння та військової техніки, в першу чергу потужності 240-тисячного військового округу Червоної армії. До якого додалось озброєння, яке виводилось зі Східної Німеччини.

Відео дня

Тому усі 90-ті та 2000-ні роки Білорусь, яка не може похизуватися потужним та розгалуженим оборонно-промисловим комплексом, була на доволі високих місцях у рейтингу країн-експортерів озброєння. Зокрема у 1996 році Мінськ посів 10 місце, а з 1998 по 2001 рік продав озброєння на 1 млрд доларів та займав 11 місце.

Армія РБ / Міністерство оборони Республіки Білорусь

Для розуміння прогресу можливо скористатися Military Balance - найповнішою базою даних щодо військових потенціалів країн від авторитетного британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Скільки танків в Білорусі на зберіганні

Одразу після розвалу СРСР у Білорусі на озброєнні перебувало 3287 танків, з яких 1182 відносились до застарілих типів - Т-54, Т-55 та Т-62.

Вже станом на 2000 рік - 1724 машини, з яких застарілих лише 60 одиниць Т-55. А у 2021 році - у складі армії Білорусі - 537 танків. Всі машини - Т-72, включно з 20 російськими модернізованими Т-72Б3. За цей же період, офіційний експорт склав 429 танків.

Тобто станом на 2021 рік максимальна кількість танків сучасних типів, яка може знаходиться на базах зберігання Білорусі, становить 758 одиниць, з яких абсолютна більшість, 722 одиниці, Т-72.

Скільки БМП в Білорусі на зберіганні

Також Білорусь після розвалу СРСР мала доволі потужний парк бойових машин піхоти БМП-1 та БМП-2 - 2238 одиниць. З низ 938 одиниць складали БМП-1, але зараз цих машин у білоруської армії на озброєнні немає, хоча офіційний експорт зафіксований на рівні лише 47 одиниць.  

Щодо БМП-2, то на 2021 рік в армії Білорусь зафіксовано 932 машини цього типу, а продано було 102 одиниці.

false

Таким чином на базах зберігання у Мінська може знаходитись до 891 БМП-1, а також до 266 БМП-2.

Але і відносно 758 танків, як і відносно 1157 БМП, це виключно максимальні числа, які у реальності значно менші через остаточно списання машин, тіньового експорту та банального крадівництва та корупції.  

Зокрема зберігання техніки це доволі складний та витратний процес, який передбачає регулярне обслуговування, перевірки та заміни деяких деталей та комплектуючих, контактів, з’єднань, патрубків тощо. А у реаліях, такі бази зберігання на сотні машин доволі швидко перетворюються на кладовища корпусів, з яких видертий весь кольоровий метал та знято все, що має болтове з’єднання.

Тому зняття будь-якої одиниці бронетехніки з бази зберігання це вкрай складний процес, який передбачає майже повне перебирання всієї машини та її комплектацію ледь не наново.