Одурманені пропагандою росіяни підтримують війну в Україні / фото УНІАН (Олександр Синиця)

Росіяни можуть "прозріти" в питанні агресії проти України, якщо "ЗМІ" країни агресора змінять свою риторику.

Про це в інтерв'ю BBC розповів очільник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

"В "прозріння" я вірю. Але лише якщо це буде не "раптове" прозріння, а така ж робота, яка була проведена в Німеччині. Якщо російські ЗМІ радикально змінять свою пропаганду, бо громадська думка в РФ дуже сильно від цього залежить. Це може бути при новому керівництві країни", - пояснив фахівець.

Відео дня

Він також припустив, що Росію може змінити "денацифікація", про яку керівництво країни-агресора постійно говорить в контексті України.

"Ми бачимо, що Німеччині це допомогло. І зараз вже вона допомагає врятувати українців від росіян. Що само по собі звучить парадоксально", - додав соціолог.

Паніотто розповів, що соціологи вивчали з 2008 року ставлення росіян до українців і навпаки. До 2013 року 90% опитаних українців заявляли про позитивне ставлення до жителів РФ. У Росії ж спостерігалася інша картина.

"Спочатку було 60%, потім впало до 30% під час війни в Грузії. Було таке "нерозділене кохання" українців до росіян... Я запитував у російських соціологів, з чим це пов'язано. Вони казали, що у російського населення є імперські орієнтації, які виражаються в тому, що, на їхню думку, це не СРСР розпався, а українці їх кинули і пішли. Це була певним чином образа. А далі, коли немає опозиційних ЗМІ, громадська думка стає дуже сильно регульована і вона змінюється залежно від того, що кажуть по телебаченню", - розповів він.

Раніше в Офісі президента заявили, що агресивна війна Росії проти України може бути завершена прямими перемовинами між главами двох держав, і позиції української сторони на цих переговорах мають бути сильними, продуманими та юридично вивіреними.