Ігнат пояснив ситуацію зі збиттям "Кинджалів" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, кадр з відео

Від початку війни росіяни запустили по території України 48 ракет "Кинджал", з них збито лише 15. Про це розповів речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"48 "Кинджалів" було випущено по території нашої держави і 15 було збито. Чому так мало? Тому, що "Петріотів" в нас не було раніше. А зараз вже "Петріот" дозволяє відпрацьовувати саме по "Кинджалах", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання щодо затяжних повітряних тривог в Україні і можливості оголошувати їх вибірково, Ігнат зазначив, що було детально вивчено ситуацію і командувач Повітряних сил доповів вищому керівництву держави "скільки чого запускається, скільки було зльотів, скільки було бойових застосувань щодо "Кинджалів". 

Відео дня

Ігнат зазначає, що довготривала тривога певним чином деморалізує людей, тримає економіку в напрузі. "Тому Повітряні сили надають інформацію, а рішення буде прийнято", - додав він.

При цьому він зазначив, що якщо, наприклад, з Тамбовської області (Росія) запускають ракету "Кинджал", то до Києва вона прилітає за дві хвилини, до Вінниці – десь за 3,5 хвилини, тому при зльоті бомбардувальників в РФ карта тривог "червона не просто так".  

Ігнат розповів, що велику частку інформації щодо пуску ракет Україна отримує від західних партнерів. "Є центр в НАТО, з якого наші партнери нам сповіщають – звідси ми знаємо про тривоги, про те, що злетіли з Енгельса (військовий аеродром в Саратовської області – УНІАН) стратегічні бомбардувальники і чи є пуски "Калібрів". Звичайно у нас є своя інформація, у нас є своя розвідка, але партнери багато допомагають нам і щодо балістики з Росії в напрямку Києва. Хотілось би швидше, більше її, але, на жаль, не завжди вона є вчасно навіть від партнерів, тому інколи тривога разом з роботою ППО звучить", - зазначив речник Повітряних сил.

Затяжні тривоги в Україні

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський доручив   Міністерству оборони, Генштабу ЗСУ та Кабміну вивчити ситуацію і запропонувати рішення щодо уникнення довготривалих тривог через вильоти носіїв "Кинджалів". Він зазначав, що кожна така тривога "паралізує країну на години". Зміна підходів до оголошення тривоги дала б змогу уникнути довготривалих тривог через вильоти російських носіїв "Кинджалів" МіГ-31К.

Передбачається, що в Україні не оголошуватимуть повітряну тривогу у зв'язку з вильотами російських винищувачів МіГ-31К, якщо буде відомо, що вони не становлять загрозу.

Вас також можуть зацікавити новини: