Олександр Мусієнко оцінив наслідки ударів по Бердянську та Луганську / колаж УНІАН, скріншот із відео

В ніч проти 17 жовтня Сили оборони України завдали ударів по аеродромах у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську. Там вдалося вразити значну кількість армійської авіації російських окупаційних військ. 

Як зазначив в ефірі 24 каналу керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, такі удари можуть суттєво вплинути на ситуацію на передовій та змусити РФ переглянути спосіб застосування армійської авіації, яку ворог активно використовує на передовій – зокрема, МІ-24 та Ка-52.

"Саме на аеродромі під Бердянськом базувалось багато армійської авіації ворога. Враховуючи, що вильоти цих гелікоптерів відбувалися ледь не щодня, окупанти завжди мусили тримати боєкомплект поруч", – зауважив Мусієнко.

Відео дня

Українські війська вразили саме склад із ракетами для армійської авіації противника, оскільки після "прильоту" було видно детонацію снарядів. 

Мусієнко припустив, що таких ударів по обʼєктах в тилу ворога буде більше. Через це росіяни будуть змушені переглядати тактику, усвідомлюючи, яка зброя є в Сил оборони.

"Зброя, яку застосувала Україна – це не дрон, який уражає лише одну ціль. Вона може одночасно знищувати до 10 гелікоптерів, завдаючи армійський авіації ворога суттєвих втрат. Через це Росія буде змушена шукати інші летовища і передислоковувати туди свої гелікоптери", – вважає він.

Як наслідок – зросте навантаження як на російських пілотів, так і на ворожі гелікоптери, оскільки тривалість вильотів збільшиться. Отримавши далекобійну зброю, Україна може змусити мінімізувати кількість армійської авіації, що базуватиметься на окупованих територіях.

Удари по аеродромах в Бердянську та Луганську

В ніч на вівторок, 17 жовтня, у тимчасово окупованих Луганську та Бердянську (Запорізька область) пролунали потужні вибухи. Там були "прильоти" по аеродромах з ворожою авіацією. Було уражено 9 різних вертольотів противника, спецтехніку, установку ППО та склади боєприпасів. Також уражено злітні смуги. 

Згодом стало відомо, що обʼєкти атакували далекобійними ракетами ATACMS. У багатьох експертів виникали сумніви, оскільки офіційного оголошення про їх надання Україні не було. Ввечері 17 жовтня президент Зеленський підтвердив, що на озброєнні українських військ зʼявилися ATACMS. За його словами, вони себе вже показали. 

Вас також можуть зацікавити новини: