Західні ЗМІ сповнені песимізму щодо перспектив України у війні / колаж УНІАН, фото facebook.com/28mechanizedbrigade

Шанси на повернення Україною своїх територій поступово зменшуються. Літній контрнаступ, на який були великі сподівання, не дає результатів. Про це пише The Washington Post.

"Після понад двох місяців боїв контрнаступ показує ознаки зупинки. Прогрес Києва залишається обмеженим кількома селами, російські війська тиснуть на півночі (на Куп’янському напрямку – УНІАН), а план підготовки українських пілотів на F-16 американського виробництва відкладається. Нездатність України продемонструвати вирішальний успіх на полі бою викликає побоювання, що конфлікт заходить у глухий кут", – йдеться у статті.

Видання зазначає, що секретний звіт розвідки США, який став відомий громадськості, прогнозує низькі шанси на здатність ЗСУ визволити Мелітополь до кінця року.

Відео дня

На думку аналітиків, без більш досконалого озброєння, призначеного для посилення української армії, або без повного залучення тих сил, які все ще залишаються в резерві, Україні навряд чи вдасться забезпечити прорив у контрнаступі.

"Питання тут полягає в тому, яка з двох сторін швидше виснажиться. Ми не повинні очікувати досягнення будь-яких великих військових цілей за одну ніч", – сказав Франц-Стефан Гаді, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень і Центру нової американської безпеки, який відвідав Україну в липні. 

Він підкреслив, що на поточному етапі війни обидві сторони зосереджені не стільки на здобутті територіальних успіхів, скільки на спробах вичерпати ресурси супротивника.

Відповідаючи на питання про хід контрнаступу, західні та українські офіційні особи закликають до терпіння, описуючи бій як повільніший, ніж очікувалося, але наполягають, що він стабільно дає успіхи.

The Washington Post зазначає, що вікно часу для проведення наступальних операцій Україною обмежене. Минулого року українські війська досягли незначного прогресу після визволення Херсону, оскільки встановилася несприятлива погода.

Як запевняє радник міністра оборони України Юрій Сак, оскільки Сили оборони просуваються повільно, українське командування вдається до ударів безпілотниками. Але аналітики попереджають, що ці атаки, хоча і можуть відвернути увагу від повільного наземного контрнаступу України, навряд чи схилять терези війни на користь Києва.

"Українці просто не мають достатнього потенціалу, щоб створити достатню кількість безпілотників і завдати ударів глибоко по російській території по достатній кількості цілей, щоб підірвати бажання Росії воювати", — сказав Боб Гамільтон, полковник армії США у відставці та співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики США.

Україна також завдавала ударів боєприпасами великої дальності по російській матеріально-технічній інфраструктурі далеко від лінії фронту протягом останніх місяців. Але, як зазначає вище згаданий Франц-Стефан Гаді, досі ефект таких ударів не відобразився на конфігурації лінії фронту.

"Ми знаємо, що російська позиція погіршилася, але вона не погіршилася настільки, щоб можна було очікувати неминучого краху", — сказав він і підкреслив, що кампанію ударів по ворожим тилам можна назвати успішною лише тоді, коли сили супротивника більше не можуть залучати резерви і поповнювати запаси.

Однак замість того, щоб розвалитися, російські війська чинять запеклий опір на півдні і навіть наступають на сході. The Washington Post зазначає, що між визволенням сусідніх сіл Старомайорське та Урожайне минуло три тижні, а просування між ними коштувало українцям "великих втрат".

Нездатність України завдати Росії значної шкоди ударами по власне російській території видання пов’язує з обмеженнями, які Захід наклав на використання наданої зброї. Тож Україна може атакувати російську територію лише малопотужними і недосконалими безпілотниками власного виробництва.

Адміністрація Байдена "дуже успішно" керувала ризиком прямого конфлікту з Росією, поступово надаючи Києву більш досконалі системи озброєння та боєприпаси більшої дальності, сказала Келлі Гріко, яка досліджує операції повітряних сил як старший науковий співробітник Центру Стімсона.

"Від початку цієї війни союзники України переймалися побоюванням, що все може скінчитися якоюсь ненавмисною ескалацією", – сказала вона.

Саме тому, коли Київ місяцями запитував у Сполучених Штатів ракети більшого радіусу дії ATACMS, адміністрація Байдена відмовлялася їх надати, посилаючись на обмежені поставки та побоювання ескалації конфронтації з Росією. Представники адміністрації Байдена неодноразово заявляли, що Сполучені Штати не заохочують і не дозволяють удари по території Росії.

При цьому Білий дім переймається навіть через те, що ескалацію можуть спричинити удари власне українських безпілотників по російській території.

Війна в Україні – останні новини

За даними американського Інституту вивчення війни, Сили оборони України змогли подолати основну смугу мінних загороджень у двох місцях на півдні. Аналітики припускають, що тепер темпи українського контрнаступу можуть дещо прискоритися.

Між тим російський агресор не полишає спроб загарбати якомога більше українських територій. Саме тому протягом минулої доби росіяни намагалися йти вперед на південь від Бахмута та біля Мар’їнки. Крім того, агресор намагався знову окупувати село Урожайне, яке ЗСУ визволили кілька днів тому.

Вас також можуть зацікавити новини: