Президент України Зеленський і глава розвідки Буданов на передньому плані / president.gov.ua

Головне управління розвідки Міноборони України розробляло плани ударів по російських силах у Сирії. Однак, наприкінці грудня президент України Володимир Зеленський розпорядився призупинити планування. 

Як пише The Washington Post з посиланням на документи Пентагону, які потрапили в мережу, планувалися удари з використанням безпілотників. При цьому в розвідці збиралися "почати з малого" або обмежитися нанесенням ударів тільки по найманцях з ПВК "Вагнера". 

Передбачається, що такими операціями українські військові хотіли змусити Росію перекинути частину сил з України до Сирії.

Відео дня

Крім того, повідомляється, що в розвідці розглядали можливість підготовки членів Сирійських демократичних сил для нанесення ударів по російських військових об'єктах. Нібито з цим планом погодилися в альянсі, але зажадали забезпечити підготовку бійців та надати системи ППО, а також гарантувати, що їхня участь не буде розголошуватися.

Повідомляється, що нібито Туреччина була у курсі всіх цих обговорень та просила Україну бити з територій, підконтрольних курдським загонам.

Злив документів Пентагону - актуальне 

Як писав УНІАН, на початку квітня у відкритий доступ потрапили документи, які нібито містять секретні дані Пентагону розвідки США про війну в Україні та підготовку контрнаступу ЗСУ.

Пізніше стало відомо, що ФБР затримало підозрюваного у зливі - військового розвідки Національної повітряної гвардії Массачусетсу Джека Тейшейру. Відомо, що йому загрожує до 15 років в'язниці.

У Білому домі заявляли, що документи Пентагону, які потрапили у мережу, могли бути підроблені.