Військові зможуть перебувати у більш захищених місцях/ фото 148-ма окрема артилерійська бригада

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко заявив, що в Україні розглядаються сценарії, згідно з якими, не кожну ділянку фронту можна буде прикривати людьми.

"Зараз розглядається сценарій не тільки, щоби склалося у людей враження, що завдання залучити якомога більше людей і використовувати російські якісь практики... Ні, це в Україні неможливо. Завдання зробити так, щоби у нас окремі ділянки тепер технологічно прикривали дрони, автоматизовані системи, щоб військові були, але перебували у бліндажі, який захищений на відстані", - відзначив Мусієнко в ефірі телеканалу 1+1 в рамках інформаційного марафону.

Він зазначив, що технічна революція, яка відбувається, дасть певний поштовх, що Україні "не буде аж настільки критично кожну ділянку фронту закривати безпосередньо людьми".

Відео дня

"Вони будуть потрібні, але дещо для інших цілей", - сказав Мусієнко.

Експерт зазначив, що потрібно, аби мобілізація тривала. Раніше в Україні не було загальної мобілізації під час АТО, а була часткова. Він вважає, що зміни про електронний кабінет треба було ухвалити раніше.

"Війна, яка вже переходить у третій рік - велика повномаштабна війна продемонструвала, що десь ця система була недосконала. Це абсолютний факт. Певні її норми не відповідали вимогам часу", - сказав експерт.

Також він сказав, що для демобілізації військових, які давно воюють на фронті, треба поповнювати сили новими військовослужбовцями.

"Війна продовжується. Хтось, на жаль, гине. Хтось отримує поранення, які не дають можливість продовжувати службу, принаймні на передовій, а дають можливість продовжувати десь у тилу. Люди звільняються, тому що досягають вікових обмежень. Люди звільняються, тому що стан здоров'я. Люди звільняються за сімейними обставинами. Я перелічив три умови, за яких військовослужбовець може звільнитися. І до них можна додати з часом перебування за 36 місяців служби - демобілізація", - сказав Мусієнко.

Тому, він зазначив, потрібно поповнювати особовий склад новими військовослужбовцями.

Технологічні досягнення України у війні

Як повідомляв УНІАН, на початку року стало відомо, що Україна вперше законтрактувала роботизовані турелі "ШаБля". Це куленепробивна автоматизована система під кулемети. Вона допомагає військовим дистанційно знищувати ворога. Саме завдяки дистанційній роботі турель зберігає життя та здоровʼя кулеметників.

Водночас, на фронті Збройні сили України вже застосовують сотні наземних роботизованих комплексів, що теж допомагає зберігати життя військовослужбовців. Очікується, що до кінця 2024 року можна буде побачити реальну системну роботу наземних роботизованих комплексів. 

Вас також можуть зацікавити новини: