Експерти оцінили російські міні-танки / колаж УНІАН зі скріншотів

У кінці березня ворог на Авдіївському напрямку намагався застосувати нові наземні роботизовані платформи, які були озброєні автоматичними гранатометами АГС-17, але вони були знищені FPV-дронами. Цей випадок можливо вважати першим якісно задокументованим епізодом, коли весь бій пройшов виключно з використанням лише дронів з обох сторін. Видання Defence Express проаналізувало доступну інформацію щодо самих російських наземних дронів, та оцінило, яку загрозу вони можуть становити для ЗСУ.

Передусім, зазначають експерти, "НРТК "Курьер" (наземный робототехнический комплекс) є результатом роботи російської групи "ентузіастів", тобто це не державна розробка.

"По суті він є невеликою, 1,4 на 1,2 метра, гусеничною платформою з електродвигунами та керуванням через радіоканал загальною вагою 250 кг. У вигляді озброєння застосовано АГС-17, але задекларована можливість встановлення кулеметів, гранатометів, використання у якості укладальника мін чи комплексу РЕБ", - зазначають експерти.

Відео дня

Зазначається, що використання АГС пов'язано із примітивністю наведення, яке можливе без використання додаткових оптико-прицільних станцій, які необхідні для точної стрільби. З такої зброї оператор дрона може вести вогонь на основі таблиць для стрільби, і у цьому випадку йому достатньо лише оглядової камери та точних координат.

"За максимального спрощення відпадає навіть потреба дистанційного керування, бо його заздалегідь можливо встановити на необхідний кут з розрахунку на ту вогневу позицію, яку він має зайняти", - вказують експерти.

При цьому коригувати вогонь доведеться переміщенням самої платформи, що негативно впливатиме на точність. Але для відволікаючого вогню ворог може вважати цього достатнім.

Водночас, кажуть у Defence Express, увагу слід звернути на можливість використанням ворогом таких платформ у ролі мінера, а також пересувного комплексу РЕБ.

Також для орієнтування на місцевості "НРТК "Курьер" оснащений курсовою та поворотною оглядовою камерою. Дальність зв'язку визначена у межах від 3 до 10 км, але цей параметр дуже сильно залежить від рельєфу місцевості, перешкод та підйому антени оператора, а також можливості застосування ретрансляторів.

Крім того, додають експерти, заявлена швидкість у 35 км/год на практиці буде значно меншою через складність управління, а час роботи у 12-72 годин вкрай сумнівний, за виключенням ситуації, коли дрон відправляють у "сплячий режим".

"Також слід зазначити, що можливість просування ворогом саме цієї розробки може бути нівельована тим, що, скоріш за все, обидва виготовлених зразки і були успішно знищені у першому ж бою. Про це говорять номери, які були на двох знищених "НРТК "Курьер", які збігаються з номерами продемонстрованих ворогом на полігоні", - підсумовують у Defence Express.

ЗСУ розбили взвод міні-танків росіян

Як писало видання Forbes, Росія відправила на штурм позицій ЗСУ нові роботизовані міні-танки з гранатометами АГС-17. Бої велись в районі села Бердичі, на захід від руїн Авдіївки на сході України.

Тоді росіяни заявили про приголомшливий успіх, однак видання зазначало, що окупанти брешуть. Насправді принаймні два з п’яти-шести російських роботизованих танків були знерухомлені, а потім підірвані. Вражаючу роботу провела 47-а механізована бригада ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: