Селезньов оцінив актуальність питання мобілізації жінок після слів Григор'євої  / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб ЗСУ

В Україні знову "гримить" питання, а чи потрібно на рівні закону запровадити обов'язкову мобілізацію жінок, як це колись зробив Ізраїль для захисту від Палестини та деяких терористичних арабських угрупувань. Хоча, як відомо, президент Зеленський обіцяв не підписувати такий закон. 

Життя старій дискусії дав The Times, днями опублікувавши позитивну думку радниці з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксани Григор'євої на користь такої мобілізації. Актуальність цього питання для України оцінив колишній речник Генштабу Владислав Селезньов в ефірі Espreso.

Він підтримав Григор'єву в думці, що Україні є в чому наслідувати унікальний досвід Ізраїлю. Але чи на 100? Тема мобілізація жінок - дуже дискусійна в суспільстві, підкреслив Селезньов.

Відео дня

"Насправді ізраїльський досвід є унікальним, чи можемо ми 100% інвертувати це в нашу сучасну дійсність? - питання дуже дискусійне", - сказав він. 

Селезньов вважає, що щодо захисту держави та мобілізації слід опиратися не на гендерну політику, а на професійні навички українців, на готовність тієї чи іншої жінки дійсно взяти до рук зброю. Все це треба детально оцінювати, враховуючи соціальні ризики всіх процесів, сказав він.  

"Але знову ж таки, Україна в нас одна, у нас немає іншої землі, ворог абсолютно не приховує своїх зазіхань, а отже може статися так, що всі громадяни нашої країни будуть змушені ставати до зброї, бо шансів вижити у разі окупації в українців нема", - резюмував Селезньов.

У "Вовках Да Вінчі" зреагували на слова Григор'євої

Нагадаємо, згадане інтерв'ю The Times було опубліковане 10 квітня. ЗМІ підхопили цитати з заяв Григор'євої щодо необхідності готуватися до можливої мобілізації жінок. Новина схвилювала суспільство - офіційну реакцію публікував Центр протидії дезінформації РНБО. Там наголосили, що мобілізація жінок - не на порядку денному в Україні.

Попри це, військові та аналітики почали висловлювати думки щодо цього. Зокрема, коментував можливу мобілізацію жінок боєць роти "Гонор" 1-го окремого батальйону "Вовки Да Вінчі" Олександр Ябчанка

Вас також можуть зацікавити новини: