РФ готується влаштувати теракт на ЗАЕС  / CNN

Російські окупанти на Запорізькій атомній станції можуть підірвати високовольтні лінії електропередачі, щоб на роки зробити неможливим експлуатацію станції. Про це сказав експерт Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.

"Припускаємо, що росіяни могли і скоріше за все замінували високовольтне обладнання, що забезпечує приєднання Запорізької станції до об’єднаної енергетичної системи України", - сказав він.

"В разі небезпеки для себе, коли вони будуть звідти "драпати", то вони намагатимуться підірвати це високовольтне обладнання", - додав експерт.

Відео дня

На думку Рябцева, це суттєво ускладнить і надовго затримає повернення ЗАЕС до нормальної роботи.

Теракт на ЗАЕС - головне

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що поведінка окупантів на Запорізькій АЕС свідчить про те, що вони намагаються зробити станцію не придатною для експлуатації, псуючи обладнання і технологічні процеси. Таким чином, Україна може втратити можливість виробляти електрику на найбільшій атомній станції Європи потужність 6 ГВт, тобто чверть від всієї української енергетики.

За даними розвідки, окупанти розмістили машини з вибухівками біля чотирьох з шести реакторів і замінувати ставок-охолоджувач. Таким чином, технологічно підготувавши все для здійснення теракту на станції.

Вас також можуть зацікавити новини: