Україна чекає від західних партнерів винищувачі F-16 / фото ua.depositphotos.com

Україна як і раніше наполягає на тому, що винищувачі F-16 істотно вплинуть на ситуацію на фронті, однак, офіційні особи США продовжують стверджувати, що танки, боєприпаси і добре навчені наземні війська набагато важливіше за літаки, передача яких може затягнутися через низку об'єктивних причин.

Як пише американська газета The New York Times, західні військові літаки коштують дорого, і навчання та підготовка достатньої кількості пілотів може зайняти роки.

Зазначається, що безпосередньою перешкодою для передачі Україні вже обіцяних F-16 є не самі літаки, а брак підготовлених англомовних українських пілотів і допоміжного екіпажу для управління ними та їхнього обслуговування.

Відео дня

Очікується, що на підготовку українських пілотів до польотів на західних літаках буде потрібно не менше чотирьох місяців. Ще більше часу буде потрібно, щоб перед цим навчити їх англійської мови на достатньому рівні.

Колишній високопоставлений офіцер ВПС США зазначив, що для обслуговування, заправки та підтримки кожного F-16 потрібно від 8 до 14 людей допоміжного персоналу. За його словами, підготовка екіпажів підтримки займе приблизно стільки ж часу, скільки і підготовка пілотів.

Генерал ВПС США Джеймс Хекер висловив думку, що у короткостроковій перспективі винищувачі F-16 допоможуть ЗСУ, але це не панацея, вони не стануть "срібними кулями".

Також у статті вказується, що Адміністрація президента США Джо Байдена поки не взяла на себе зобов'язань з відправки Україні F-16 зі свого власного парку. Крім того, Сполучені Штати повинні дати дозвіл, перш ніж інші країни зможуть відправити літаки американського виробництва в Україну. За словами американського чиновника, адміністрація Байдена дала зрозуміти Данії, Норвегії та Нідерландам, що дозволить передачу, але новий американський президент може і скасувати ці домовленості.

Коли Україна отримає винищувачі F-16 - що повідомлялося

Як писав УНІАН, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна може почати використовувати винищувачі F-16 вже навесні 2024 року.

"Я б сказав, що поява F-16 на фронті може відбутися навесні наступного року, тому що ми почали курси підготовки наших пілотів, інженерів і техніків", - заявив міністр.

При цьому він акцентував, що для використання літаків в Україні необхідно підготувати не тільки пілотів, а й інфраструктуру.

Вас також можуть зацікавити новини: