Франція може передати Україні винищувачі Mirage / фото pixabay.com

Франція може надіслати близько двох десятків винищувачів-бомбардувальників Dassault Mirage 2000D, повідомляє Forbes.

Повідомляється, що Париж може оголосити про передачу своїх літаків вже найближчим часом. Зокрема, під час візиту до України президента Франції Еммануеля Макрона. 

Французи придбали 86 літаків Mirage три десятиліття тому. Кілька з них вийшли з ладу, а 55 Франція вирішила модернізувати для власних потреб. Отже, у країни залишається близько 20 літаків, які є надлишковими для потреб Франції і можуть бути передані Україні. 

Відео дня

Журналісти також додають, що для цих літаків в Україні має бути сформована певна інфраструктура та навчені пілоти. "Однак інвестиції можуть бути того варті", – пише Forbes. 

"Все менш імовірно, що Україна коли-небудь отримає надлишок військових літаків від Сполучених Штатів. Проросійські республіканці в Конгресі США протягом кількох місяців блокували подальшу допомогу Україні. Якщо українська авіація збирається переозброюватися, то повинна робити це європейськими літаками", – йдеться в матеріалі. 

Крім того, повідомляється, що Mirage можуть відправити до України  невдовзі після того, як Київ також отримає велику партію ракетних бомб Hammer, які здатні вражати цілі на відстані до 55 кілометрів. 

Допомога ЄС Україні - головні новини

Як повідомляв УНІАН, Європарламент пропонує схвалити "план перемоги України". Він передбачає передачу чверть відсотка національного ВВП усіх країн-учасниць ЄС на військову допомогу Україні. 

Частина країн ЄС, серед яких Німеччина, Данія, Чехія, Естонія та Нідерланди, звернулися до колег по ЄС щодо озброєння України. Зокрема, вони запропонували створити довготривалий план з підтримки України та збільшити виробництво озброєння, яке потім відправлять до Києва. 

Вас також можуть зацікавити новини: