Володимир Зеленський нагадав, що Росія має дотримуватись домовленостей / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський відреагував на порушення режиму тиші на Донбасі, який тривав 42 дні, заявивши, що Росія повинна дотримуватись домовленостей, досягнутих на рівні Тристоронньої контрактної групи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам в рамках поїздки до Сумської області.

На запитання, чому він не реагує на порушення режиму припинення вогню на сході країни, Зеленський відповів:

Відео дня

"Ми реагуємо одразу. Є деякі речі, які ми не обговорюємо в ЗМІ, тому що наша задача – захищати не одну людину, а захищати 40 млн нашої незалежної України… Що стосується порушень (перемир’я на Донбасі – УНІАН), я скажу вам відверто: це найскладніша на сьогодні робота, яка тільки може бути - це зберігати життя наших українців".

Читайте такожРозмова Кулеби з Лавровим через ситуацію на Донбасі не відбулася: названо причину

За словами президента, йому важко "поверхово спілкуватись на цю тему", тому що він "дуже глибоко в цій темі". "Дуже поверхово я не можу відповідати, особливо коли ти спілкуєшся з батьками, які вже втратили своїх дітей", - сказав він.

"Що стосується режиму тиші в 42 дні: режим тиші зберігався до тієї провокації, яка забрала життя нашого бійця. Ми на рівні міністрів закордонних справ, і не тільки, з’єднувались з РФ, яка повинна тримати ті домовленості, які були на рівні Тристоронньої контрактної групи", - підкреслив Зеленський.

Порушення бойовиками перемир'я на Донбасі

  • 6 вересня ворог порушив режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.
  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.