Окупанти хочуть захопити Авдіївку / фото Telegram / Віталій Барабаш

Було встановлено абсолютний добовий рекорд знищення особового складу російських окупантів - 1 380 осіб. Так само, були дуже високі показники знищеної російської техніки.

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Це все сумарний результат по всій зоні бойових дій, а не тільки однієї Авдіївки, але саме Авдіївка внесла основний відсоток до даних втрат окупантів", - зазначив аналітик.

Коваленко пояснив, що здавалося б, це вельми позитивні цифри, "але насправді насторожують, оскільки вони говорять про те, що командування окупантів не має наміру зупинятися і, як говорить їхній хворий історичний наратив – за ціною не постоять".

Відео дня

Експерт пояснив, що коли 7 жовтня розгорнувся наступ росіян, силами 1АК, а так само підрозділами 20-ї і 150-ї МСД 8-ї ОВА, то, здавалося б, після перших результатів цієї самогубної місії вони повинні були взяти паузу для відновлення боєздатності. Однак замість цього вони загнали під Авдіївку 21-у ОМСБр 2-й ОВА із зони відповідальності ГВ "Центр".

"21-а ОМСБр одна з найбільш боєздатних бригад не те, щоб у складі 2-ї ОВА, а в цілому ГВ "Центр". Тобто, із зони відповідальності, де ніби як по Лимано-Куп'янській осі так само починається наступ, забирають саму боєздатну бригаду?",- зазначив аналітик.

Він вважає, що це рішення командування російських окупантів вказувало на те, що "для них Авдіївка це фетиш мета і тиснути по флангах вони будуть продовжувати". "Підтвердження - чергова спроба наступу і рекордні втрати 19 жовтня", - констатував аналітик.

Коваленко припустив, що російське командування зосередиться на Авдіївці, як свого часу на Бахмуті, а це означає, що значний ресурс буде орієнтований саме на це місто. "Це, по ідеї, дозволить ЗСУ реалізувати досить сміливі сценарії за іншими напрямками. Але, судячи з усього, російське командування це не сильно хвилює", - зазначив аналітик.

Ситуація з Авдіївкою

У 2022 році більша частина Харківської області та правобережна частина Херсонської області були звільнені в той час, як на Бахмут йшов наступ  окупантів.

Авдіївка це потужний укріпрайон, хоча у нього є вади, вразливі місця. Але, щоб зламати його окупантам знадобитися набагато більше ресурсу, ніж зараз сконцентровано біля міста. І за даними аналітика, росіяни на це підуть і вже роблять це.

Генштаб ЗСУ 19 жовтня зазначив, що на Авдіївському напрямку росіяни протягом доби вели безуспішні штурми за підтримки авіації в районах Авдіївки, Новокалинового, Степового та Північного Донецької області, де ЗСУ відбили понад 10 атак ворога.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував ситуацію в районі Авдіївки, підкресливши, що російські окупанти не залишають спроб прорвати оборону і оточити місто.

Вас також можуть зацікавити новини: