Волонтер розповів, чого потребують військові / facebook.com/GeneralStaff.ua

Стало відомо, що на фронті українські військові потребують човнів та моторів, а десяток дронів вистачає тільки на день.

Про це під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса" розповів волонтер Олександр Кушнір. "Зараз на фронті пекельна ситуація по всіх напрямках", - сказав волонтер. Він зауважив, що державне забезпечення, на жаль, "не працює на упередження необхідності", тому без допомоги звичайних людей армії не обійтися.

Волонтер навів у приклад ситуацію з дронами. "Держава закуповує за документами дрони є в наявності у тому чи іншому військовому підрозділу. Але у випадку втрати дрона, військовому легше застрелитися в окопі, аніж зібрати всі відповідні документи щодо його втрати (чому обладнання знищено тощо – УНІАН)… Все дуже коштовно. Десять дронів – це понад 1 млн грн. На окремій маленькій ділянці фронту такої кількості вистачає до вечора", - розповів він.

Відео дня

Наприклад, військове пончо, яке отримає солдат від держави, витримує максимум три дні. Воно швидко стає непридатним через дощі, уламки снарядів тощо.

Він також розповів, якщо снаряд влучить у маскувальні сітки, що закуплені державою за понад 100 тис. грн, командир за майно не зможе відзвітувати.

"Який командир візьме на себе відповідальність за те, що вона (сітка – УНІАН) згорить? Це потім вирахують з його зарплатні. Він за це майно ніколи не відзвітує… Таким чином, продовжує працювати радянська система, а так не повинно бути. Тому без дронів, сіток тощо, що збирають волонтери, бійцям не обійтися. Можна сказати, це – народна війна", - зазначив Кушнір.   

Також він наполягає, що на одному з напрямків українським бійцям потрібні моторні човни, мотори, рятувальні засоби – жилети, спеціальні костюми. За його даними, дуже висока витрата, зокрема човнів, коли за певних обставин військовим необхідно пересуватися Дніпром. Безпосередньо човен коштує до півтори тисячі доларів, але мотор до нього значно дорожчий – до $5 тис.

"Під час таких операцій гинуть люди... Тобто, чим швидший човен, тим більше шансів на виживання... Ми розробили рятувальні жилети виключно для штурмовиків. У такому жилеті можна відразу з човна вступати у бій, швидко його скидати. Він тримає людину обличчям до гори, в якому б стані вона не опинилася у воді, навіть без свідомості. Ми самотужки зробили тисячу. таких жилетів…", - розповів волонтер.  

Він каже, що наразі через похолодання перед волонтерами нові задачі. Зараз вони роблять спеціальні вкладки в спальники з теплоощадних матеріалів. Також шиють спеціальні термоковдри й ноші, на яких можна винести поранених з поля бою і перетримати до моменту, коли підійде евакуаційний транспорт.

Забезпечення ЗСУ

Міноборони України поставило на забезпечення в ЗСУ жіночу білизну: комплекти будуть виготовлятися у трьох кольорах: coyote, olive green, black. Білизну шитимуть з якісних матеріалів, у складі яких бавовна та еластан, які добре "вентилюються" та відводять вологу.

Вас також можуть зацікавити новини: