Росія кидає в бій на Донбасі корабельних матросів / фото ua.depositphotos.com

Російські окупаційні війська відчайдушно намагаються проломити українську оборону на Донбасі. Командування Збройних сил РФ навіть кидає в бій корабельних матросів під виглядом морської піхоти. 

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь, окупантам треба досягти якихось результатів на фронті "до 24 лютого, до того моменту, коли Путін виступатиме зі зверненням до федеральних зборів РФ, парламенту Росії".

"Йому потрібно щось говорити, йому потрібно подати якусь перемогу, якийсь успіх, тому ті прогнози, в яких йшлося, що російська армія в будь-якому разі спробує атакувати на Донбасі, хоча в інформаційному просторі існувала така версія і гіпотеза, що буде взагалі широкомасштабний наступ, схожий за своїми розмірами та інтенсивністю, завданнями з тим, що було рік тому, тобто "кидок мангуста". Але більшість експертів і аналітиків сходяться на тому, що все-таки основна концентрація буде на Донбасі, так і відбувається", – додав він.

Відео дня

За словами Самуся, зараз ворог намагається атакувати під Вугледаром і продовжує дуже інтенсивно атакувати в районі Бахмута. Також загострення спостерігається в районі Кремінної Луганської області та Лимана на Донеччині. Через це до 24 лютого "в бій вони кидатимуть все, що можна".

"Військовополонені морської піхоти 155-ї бригади, які виявляються насправді не морськими піхотинцями, а особовим складом корабельним, тобто з кораблів знімають матросів, старшин і відправляють під виглядом морської піхоти воювати проти України, означає, що зараз поставлено завдання будь-яким способом зібрати сили і якимось чином проломити українську оборону. Але з іншого боку, це означає, що в них немає навченого особового складу, тому що між фахівцем корабельним і морським піхотинцем абсолютна прірва просто, вони абсолютно різні, хоча начебто ці фахівці служать на флоті. Але це абсолютно різний напрямок бойової підготовки і виконання завдань. І це означає, що просто командуванню флоту поставлено завдання підготувати бригаду, відправити її на атаку, наприклад, на бойові дії під Вугледаром, і вони збирають усе, що в них є. Зокрема, і корабельний склад", – розповів експерт. 

Самусь додав, що залучати до бойових дій корабельних матросів і видавати їх за морську піхоту – це, мабуть, остання стадія.

"І ув’язнених кидали, і так званих добровольців, і на вулицях хапають людей. Тобто це вже характеризує і рівень підготовки, і ту знервованість, яка існує в генералітеті, який уже не знає, яким чином виконати ті завдання, які, вочевидь, є нездійсненними, які ставить Путін", – підсумував військовий експерт.

Бої на Донбасі: останні новини

На Вугледарському напрямку була розгромлена елітна 155-та бригада морської піхоти ЗС РФ. Речник Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашковський повідомив, що російські війська втрачали від 150 до 300 морських піхотинців на день під Вугледаром.

Водночас спікер Східного угруповання військ ЗСУ полковника Сергій Череватий заявив, що окупанти постійно атакують позиції українських захисників на Бахмутському напрямку, тому що воно все ще найголовніше для загарбників. На Лиманському напрямку росіяни "встановлюють рекорди" щодо обстрілів з артилерії.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що українські захисники продовжують утримувати під контролем Бахмут. Запеклі бої тривають в районі Вугледара і Марʼїнки, але також відновлені раніше втрачені позиції.

Вас також можуть зацікавити новини: