Подоляк розповів про проблеми для ухильників / фото УНІАН

Радник офісу президента Михайло Подоляк розповів про проблеми, з якими зіткнуться українці, які втекли від призову і ховаються за кордоном.

Спочатку українські правоохоронці ініціюватимуть і отримуватимуть судові рішення про те, що громадянин, який виїхав в іншу країну, отримав довідку корупційним шляхом, сказав він в інтерв'ю росіянці Юлії Латиніній.

"На основі цього потрібно буде звертатися до судів інших країн, де ці громадяни перебувають, для того, щоб суди цих країн скасували (статус біженця - УНІАН). Вони ж там перебувають як біженці з певними юридичними статусами. Потрібно буде і в судах цих країн довести, що людина неналежним чином отримала довідку", - заявити Подоляк.

Відео дня

За його словами, на даний момент є деякі складнощі з процедурою екстрадиції таких чоловіків. Адже в більшості західних, в тому числі і європейських країн, на перше місце в судових розглядах ставлять права людини. У цих країнах вважають, що людина має право боятися воювати. 

Тому радник ОП вважає, що іноземні суди навряд чи будуть приймати рішення про екстрадицію. Він упевнений, що масово скасувати ці довідки і масово екстрадувати людей із західних країн буде неможливо. 

"Що ж можливо? Будуть реєстри людей, які отримували ці фіктивні довідки, і тоді у них будуть проблеми при поверненні в Україну... Якщо вони добровільно зараз не повертаються, то потім, коли війна закінчиться, у них... будуть певні юридичні проблеми. Тому що потрібно буде з'ясовувати підстави, на яких вони покинули країну", - додав Подоляк.

Заходи боротьби з ухилянтами

Українська влада заявила, що вимагатиме від інших країн екстрадиції українців призовного віку, які втекли від мобілізації та незаконно покинули країну, зокрема, за допомогою підроблених довідок.

Вас також можуть зацікавити новини: