Фото 148-ма окрема артилерійська бригада

41-ша окрема механізована бригада (41 ОМБр), яка нині захищає Часів Яр на Донеччині, має усе для оборони: облаштовані позиції, зброю, допомогу волонтерів. Не вистачає тільки мотивованих бійців. Про це в ефірі телемарафону розповів Кирило Сазонов, доброволець підрозділу "ГРІМ" 41-ої ОМБр.

"Дуже допомагають волонтери, благодійні фонди. Особлива подяка Краматорському відділенню ДБР, яке організувало систему допомоги, зокрема й по техниці. Окрім людей, все потрібне є. Позиції дуже гарні, я про такі позиції у Лисичанську колись мріяв. Але позиції самі себе не втримають, хтось на цих позиціях має бути… Вбиває не зброя, вбиваємо ми. Потрібні люди і бажано вмотивовані", – сказав Сазонов.

За його словами, наразі 41-ша ОМБр найбільше потребує операторів дронів, при чому бригада сама спроможна їх усьому навчити, минуючи учбовий центр. Також потрібні піхотинці, яких також навчають, адже "гарний піхотинець важливіший навіть за літак".

Відео дня

На думку Сазонова, суспільна думка, що участь у бойових діях дорівнює смерті, є результатом російського ІПСО.

"Ворог прийшов на твою землю, ти його вб'єш і повернешся додому. Ти не йдеш вмирати – ти йдеш захищати, вбивати окупанта. Це потрiбно людям доносити… Війна закінчиться, вона не буде вічною… Бо і ми, і росіяни виснажені. Це ілюзія, що Росія має безкінечні ресурси. Вони теж видихаються: числиться 30 тисяч, а воюють 5 тисяч", – наголосив Кирило Сазонов.

За його оцінкою, наразі ТЦК та СП виконують план мобілізації кількісно, але неякісно. Виправити ситуацію може розширення повноважень бригад, розвиток рекрутингових центрів. Адже тільки керівництво бригади точно знає, кого саме потребує, і не відправить інженера у штурмовики та навпаки.

Ситуацію навколо Часового Яру військовослужбовець назвав складною. Окупаційна армія намагається виконати наказ захопити місто до 9 травня. Нині бої точаться на околицях. Українські артилеристи, кулеметники, снайпери, оператори дронів дають гідну відсіч.

"Вони почали тиснути по флангах: в лоб вони бились-бились, але ми їх поклали. Щоб ви розуміли: навіть при нашій кількості наявних снарядів умовно з 10 осіб, які йдуть на наші позиції, доходять максимум троє. Семеро залишаються на шляху", – сказав Кирило Сазонов.