У Ступака стосовно Кримського мосту власне бачення / колаж УНІАН

Нещодавно у матеріалі видання The Independent з посиланням на аналітиків йшлося про те, що Києву слід зосередити свою увагу на Мелітополі, Бердянську та Маріуполі, де російськими загарбниками зводиться нова залізнична лінія, оскільки нові колії будуть використовуватися для забезпечення російських військ під час очікуваного нового наступу, який, досить імовірно, розпочнеться влітку. Аналітики зазначали, що Росія майже припинила використовувати незаконно збудований Кримський міст, який сполучає окупований Крим з Краснодарським краєм РФ.

УНІАН запитав у військового експерта і экс-співробітника СБУ Івана Ступака, чи досі Кримський міст розглядається як стратегічна ціль, яку треба якнайшвидше знищити.

Британське видання TheIndependent оприлюднило статтю, у якій йшлося, що Росія вже не використовує Кримський міст через Керченську протоку для перевезення військової техніки для фронту. У зв’язку з цим, хочу запитати, чи є Кримський міст ціллю для Збройних сил України? І чи дійсно заява аналітиків правдива?

Відео дня

- У мене стосовно Кримського мосту власне бачення. Я не погоджуюся, коли кажуть: "Ми його зараз жахнемо. Все буде клас". Я завжди кажу: що це нам дасть? Яка буде вигода від зруйнування? Скільки ми туди закладемо своїх зусиль, скільки ракет? СБУ спробувала десять тонн вибухівки, ракетне паливо. Не спрацювало. Міст пошкодило, але його відновили. Потім намагалися дронами. Не сильно воно працює.

Уявіть, що у нас є 100 ракет ATACMS, ми 100 штук запускаємо, але це ні до чого не призводить. Взагалі. Тобто, ми даремно витрачаємо свої сили.

Що дасть нам руйнація Кримського мосту, яка буде користь і вигода від цього знищення? Якщо зараз кажуть, що міст не використовується, що він, наприклад, на 20% використовується - можливо тоді простіше сконцентруватися на якихось великих об’єктах: штаби, склади в радіусі за 150 км від деокупованих територій, і знищувати їх? Я завжди за розрахунок. Ми досконало ще не знаємо, наскільки той Кримський міст використовується?

Якщо ми його знищимо "для Facebook", дві доби будуть ставити лайки, робити меми, репости, але що це нам дасть і як це повпливає на ситуацію на фронті для хлопців під Роботино, на Авдіївському напрямку? Я за те, щоби наші посадовці рахували, що це дасть, і які, для його руйнації, будуть затрачені зусилля?

Чи можна припустити, що імовірний удар по улюбленому мосту Путіна може стати фінальним акордом війни? Його треба залишити на "десерт"?

- Якщо у нас є чим бити, зайві 20-30 ракет в загашнику, питань немає - "це на Кримський міст". Якщо у нас обмежена кількість цих ракет, і ми обираємо: дамо не хлопцям знищити комплекс ППО, аеродром чи літаки, а влучимо по Кримському мосту - ні. Ще раз - я виступаю за цілі, які мають високу додатну вартість. Наприклад, комплекс С-300: знищили його, він не збиває наші літаки, які залітають в Крим, наші ракети, які летять в напрямку Чорноморського флоту, не запускає ракети по наших хлопцях, по Одесі, тобто, ми не втрачаємо військових та цивільних. Це велика додана вартість. Це прямий ефект. Знищення НПЗ - супер, бо це знищення готівки Путіна.

Щодо знищення мосту, то, якщо він використовується для провезення критичного виду палива, наприклад, для кораблів - аргумент приймається. 

Але, знову ж таки, треба рахувати: що це нам дасть у випадку його знищення/пошкодження? І скільки наших зусиль буде затрачено туди?

Ступак переконаний, що питання знищення мосту треба ретельно аналізувати / фото Maxar Technologies

Ідеальний момент для знищення Кримського мосту

Як ви вважаєте, чи попереду ідеальний момент для знищення Кримського мосту?

- Ну знищимо ми його. Просто, щоби потім не розчарувалися, що ми запланували і знищили Кримський міст, а росіяни як просувалися на Авдіївському напрямку в сторону Дніпра, так і будуть просуватися. Повинен бути суттєвий розрахунок у наших посадовців, у тих, хто планує ці операції, що це нам дасть. Я за ретельний аналіз.

Тоді якими є більш реальні пріоритети? Що краще зробити, щоб умовно покращити ситуацію на Авдіївському напрямку, біля Роботиного і на інших напрямках?

- Треба знищувати літаки з фугасними авіаційними бомбами, які несуть одномоментно по 3-4 ФАБи, запускають в одну ділянку, і просто як консервним ножем встряють в нашу оборону. Чому впала Авдіївка? Через ФАБи. Чому може впасти Часів Яр? Через ФАБи. Росіяни цим капітально хизуються. Вони економлять живу силу. Вони економлять людей і техніку. Бо летить літак, за 40-50 кілометрів випускає серію ФАБів. Вони летять в одну точку. Вони дешеві просто вкрай у порівнянні з усім іншим.

І ось нам треба знищувати літаки, де вони базуються. Вбивати пілотів російської бойової авіації.

Або знищувати ці літаки на етапі підльоту до України. До точки запуску. Це дійсно буде  велика вигода для нас, якщо не буде в повітрі російської авіації, а буде українська,  і над головами наших військових не буде російських ФАБів і гелікоптерів. Оце дійсно буде велика користь і можливість зупинити просування росіян.

Літаки F-16 не передають тому, що немає трьох складових / фото Getty Images

Надії на винищувачі F-16

Нідерланди планують передати Україні перші винищувачі F-16 восени, а Данія планує це зробити влітку. Саме на F-16 покладаємо великі надії, що зможемо збивати російську авіацію, яка скидає керовані авіаційні бомби. На вашу думку, чи не запізніло союзники проробили план щодо того, коли винищувачі F-16 надходитимуть до України.

- Звісно, що запізніло. Ще пан Залужний казав, що якби літаки були у 2023 році під час українського контрнаступу, результат контрнаступу був би набагато суттєвішими. Я так припускаю, можливо навіть були би в районі Скадовська, а можливо навіть в районі Армянська. Припускаю. Але не було літаків.

Літаки не передають тому, що немає трьох складових. Перший – наявний кваліфікований пілот, навчений, сертифікований, ліцензований. Наявна у нього команда, як у Формулі-1, яка замінює покришки – а саме наземний персонал, який буде ремонтувати двигун. Наземний персонал – це друга складова. І місця, де будуть базуватися ці літаки. Це третя. Тобто, три складові – тоді будуть передавати ці літаки. Якщо чогось одного з цього не буде, то літаків точно теж не буде.

Плюс зараз ще є питання, а яке озброєння буде передаватися? Які ракети для літаків? Який радіус дії буде? Можуть бути старі ракети з обмеженням радіусом дії. Можуть бути сучасні, але вони коштовні. Також не забувайте, яка може бути модифікація цих літаків. Це може бути як BMW 1990-го року і BMW 2015-го року. Різниця ж є. І так само з цими літаками. Є багато технічних примочок. Ми поки що не знаємо, яка модифікація буде.

Але, я думаю, що коли їх буде декілька десятків, тоді вони дійсно зможуть зробити погоду. Коли ми розраховуємо зараз на 15-20, на першу партію, це полегшить ситуацію, але капітально, я думаю, не змінить.

Я думаю, що треба 30-40-50 літаків, тоді дійсно це може спрацювати. 

Чому затримується допомога від США

Чи можете ви пояснити, з чим пов’язана затримка у наданні допомоги від США після остаточно затвердження додаткової допомоги обсягом 60,8 млрд доларів? До цього часу багато чого ще не надійшло.

- По-перше, це логістика. Особисто я скажу, у перші години я бачив каравани з вантажами. Вони їхали в напрямку України. Їх багато їхало на Західній Україні. Їхали снаряди до гармат, до мінометів.

Важка техніка тільки в процесі. Переміщувати логістично важко. Є окремі види озброєння, переміщення яких не можна просто зробити через завантаження на потяг. Звісно, росіяни полюють на це. Це питання безпеки. Це здійснюється дуже конспіративно і дрібними партіями.

Ракети для Patriot вже в Україні. Іспанія повідомила, що вже передали. Слава богу. Не знаємо скільки штук. Але передали.

Це логістика. Переміщення – це важко, складно. Але воно йде.