Експерт назвав найімовірніший сценарій в разі теракту на ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Можливий підрив захопленої росіянами Запорізької АЕС не матиме глобальних наслідків. Проте він суттєво вплине на енергогенеруючі потужності України, зменшивши їх на 25%.

Таку думку в ефірі телеканалу "Еспресо" висловив експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський. За його словами, саме завдання Україні економічної шкоди і буде основним пріоритетом загарбників. 

"На мою думку, найбільш ймовірний сценарій – це не радіаційна аварія, а завдання максимальної економічної шкоди Україні при "жесті доброї волі" ворога, до якого він зараз готується. Підрив окупантами сховища відпрацьованого палива не матиме глобальних наслідків. Забруднення відбудеться лише поблизу самого сховища. У найгіршому випадку зачепить місто-супутник Енергодар. Однак це не є метою противника, бо жодної військової переваги подібні дії йому не дадуть", – пояснив експерт.

Відео дня

Литвинський вважає, що головною метою окупантів буде завдання економічної шкоди Україні, бо саме над цим вони працюють останніми місяцями, намагаючись вивести з ладу якомога більше енергогенеруючих потужностей на території України.

"Дійсно небезпека є і зберігається – виведення з ладу декількох або всіх енергоблоків на ЗАЕС. Сподіваюся, що до радіаційних наслідків це не призведе. Скоріше за все, з ладу будуть виведені електрообладнання, турбінний цех та інше. Принципово це можна компенсувати з точки зору радіаційної аварії, а от компенсувати 25% генеруючих потужностей України буде значно складніше", – резюмував експерт. 

Ситуація на ЗАЕС: що треба знати

4 липня у Генштабі Збройних сил України офіційно повідомили про можливу підготовку найближчим часом провокацій на окупованій ЗАЕС. Росіяни розмістили на крівлі двох енергоблоків предмети, схожі на вибухівку.

Вже 5 липня зʼявилися супутникові знімки, на яких зафіксовано невстановлені предмети на даху ЗАЕС. На кадрах чітко видно пʼять обʼєктів білого кольору. Згодом українська розвідка оприлюднила карту мінувань на території захопленої станції.

Після цього РФ терміново відправила Росгвардію на Запорізьку АЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: