Експерт оцінів, скільки ракет наразі в арсеналі РФ / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Петро Черник припускає, що 24 лютого, на річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну, окупанти можуть влаштувати ракетний удар. Проте його ефективність буде нижчою, ніж під час минулорічних атак. Водночас експерт не виключає ймовірності диверсій.

В інтервʼю ТСН Черник зазначив, що, на його думку, зараз в арсеналі ворога залишається великий ракетний залп у межах 80-120 ракет. Проте він вважає, що росіяни не зможуть повторити свій "власний рекорд початку цієї війни", коли ворог одномоментно запустив по Україні 160 ракет.

"Можуть вдатися до якихось диверсійних дій – це цілком можливо, рештки агентурних мереж у них існують. Єдиний серйозний аргумент, який у них залишився – це зброя масового ураження. Більше нічого запропонувати не можуть. За цю війну вони застосували до нас абсолютно всі неядерні способи ведення бойових дій", – пояснив експерт. 

Відео дня

При цьому Черник наголосив, що за останній рік українська протиповітряна оборона зазнала суттєвих змін. Він нагадав, що на початку війни РФ проти України наше небо було прикрите засобами ППО на 15-20%.

"Ми мали старенькі радянські комплекси С-200, С-300, "Бук", "Тор-М", "Оса" і невелику кількість західних зразків, у першу чергу – ПЗРК Stinger. З того часу наша ППО наситилася колосальною кількістю найновіших західних розробок. Iris-T, NASAMS, Crotale, Mistral, Aspid – далеко не повна лінійка того, що є у нас на озброєнні. За винятком останнього залпу, коли було застосовано аж 14 ракет Х-22, які ми не маємо чим збивати, у всіх попередніх залпах показники збивання балістичних і аеродинамічних цілей, а отже крилатих ракет – від 86 до 90%", – підсумував військовий експерт. 

Чого чекати від окупантів 24 лютого

Зважаючи на те, як росіяни ставляться до "сакральних дат", українці побоюються, що на річницю повномасштабного вторгнення ворог влаштує масований ракетний обстріл України.

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов прогнозує, що росіяни готують "невеликий ракетний удар". Він зазначив, що Росія може скомбінувати удари "Шахедами" й ракетами, але це вже не нові методи.

Водночас речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат припускає, що ворог може змінити плани, побачивши нашу особливо ретельну підготовку до різних сценаріїв на 24 лютого. Противник може вдарити пізніше, тому необхідно залишатися напоготові.

Вас також можуть зацікавити новини: