Україна зруйнувала міфи про "унікальний" А-50 / фото Вікіпедія

Збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 над Азовським морем стало не лише першим таким випадком в історії, але й знищило міф про унікальні можливості російського повітряного судна, пише Defence Express.

Зазначається, що радіолокаційному комплексу "Шмель-М", що є головним інструментом вказаного літака, у РФ приписували унікальні можливості. Йдеться про дальність виявлення радянським А-50 цілі типу винищувач у 400 км, а на значній висоті – 600 км. Також у Росії заявляли про можливість виявлення й наземних цілей у радіусі 300 км. А можливості модернізованого А-50У описувались ще більш неймовірними.

"Ці характеристики активно кочували від джерела до джерела, хоча на офіційному сайті Міноборони РФ все доволі прозаїчно – дальність виявлення винищувачів з ЕПР у 3 кв. м – 220-240 км. Але й ці цифри можливо поставити під сумнів через замовчування такого важливого параметру, як висота цілі", – пишуть журналісти.

Відео дня

За їхніми словами, всі параметри відносно 400 км можливо поставити під сумнів. Якби А-50 мав такі характеристики, то тоді РФ було б достатньо тримати лише три літаки й на значно більшій відстані від фронту для повного моніторингу більшості території України.

Враховуючи, що А-50 збили поряд із береговою лінією Азовського моря, то більш ймовірною здається дальність у 240 км, пише видання.

Вказано, що такі данні також знищують міф про те, що літак може наводити ракети від ЗРК С-400 на дальність у 380 км. Для цього він ніби має знайти ціль на такій дальності, передати її дані до ЗРК, який вже здійснить пуск ракети у район цілі, яку ракета має знайти власною радіолокаційною головкою.

Саме така історія була запущена у РФ на фоні прогресу України у отриманні F-16. Така "зв'язка" мала дозволити нівелювати загрозу.

Що стосується фінансових втрат, то за оцінкою Forbes, вартість базової версії А-50 становить $330 млн, модернізованої − близько $500 млн. Це найдорожча втрата РФ після крейсера "Москва" ($750 млн).

Знищення російських А-50 та Іл-22

Вранці 15 січня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив про знищення ворожого літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22.

За словами начальниці об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, збиття літака А-50 може відтермінувати майбутні атаки ворога.

Вас також можуть зацікавити новини: