Танк Leopard 2A4 / US Army

Деякі європейські країни, перш за все Німеччина, відмовляються постачати Україні танки.

Про таку тенденцію розповів військовий експерт Олег Жданов, передає "Сьогодні".

Коментуючи майбутній саміт глав оборонних відомств ("Рашмтайн-3"), експерт спрогнозував розширення географії військової допомоги Україні.

Відео дня

"І друге - дуже б хотілося отримати розширення географії країн, які нам надають озброєння. Швидше за все, це теж станеться. Питання в обсягах цього озброєння і в термінах поставки", - сказав він.

За словами експерта, німецьке керівництво в особі канцлера Олафа Шольца накладає вето на будь-які поставки озброєння Києву, поширюючи його на всі країни, які мають озброєння виробництва Німеччини.

Водночас Жданов висловив стурбованість щодо поставок озброєння з боку Німеччини.

"Пам'ятаєте бажання Іспанії передати нам 40 танків "Леопард-2"? Так ось, Німеччина не просто заборонила передавати ці танки Іспанії для України, але і змусила Іспанію вибачатися за те, що Іспанія посміла навіть подумати про те, щоб передати Україні танки", - підкреслив він.

Зараз, за словами Жданова, "знову спливає дуже нехороша тенденція - країни старої Європи домовилися не поставляти Україні танки".

"Така інформація в європейських ЗМІ, на жаль, почала знову з'являтися", - додав він.

Як відомо, Шольца неодноразово звинувачували в затягуванні поставок зброї Україні. Сам він вважавши, що Німеччина допомагає Україні більше, ніж "будь-хто інший". 

Водночас нечітка позиція Шольца щодо війни в Україні не влаштовує і президента України Володимира Зеленського. Він вважає, що німецькому канцлеру пора нарешті визначитися.