Антонівський міст під Херсоном / фото "Вгору"

Просування Збройних сил України по лівобережній частині Херсонської області після звільнення правобережної (на якій розташований Херсон), ймовірно, буде ускладнено. Російські окупанти, швидше за все, зруйнують мости через Дніпро після свого відступу.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, питання переправи через Дніпро буде для ЗСУ болючим, можливо, доведеться йти в обхід.

Відео дня

"Я думаю, що ми теж будемо частину військ перекидати вище за течією, де будуть мостові переправи або можливість навести понтонну переправу і безпечно переправитися. Рух уздовж лівого берега річки Дніпро, я думаю, треба буде здійснювати з півночі. Це єдиний шлях, по якому можна буде рухатися нашим військам", - зазначив Жданов.

При цьому Жданов допустив, що окупанти можуть відступити й далі лівого берега Дніпра, тому що там буде нема за що "зачепитися".

"Тоді, звичайно, ми всіма силами і засобами будемо намагатися переправити угруповання військ на лівий берег для того, щоб продовжити переслідування відступаючого противника. Або віддавлювати його від берега і намагатися переправитися. Так, це буде складно, але це цілком можливий варіант. Або обходити, або намагатися переправитися. У нас же теж є кошти: понтони та інші плавзасоби для перекидання військ через водні перешкоди", - припустив він.

Google Maps

Як відомо, в Херсонській області два береги Дніпра з'єднують Антонівський автомобільний і залізничний мости, а також переправа через дамбу Каховської ГЕС.

Як писав УНІАН, 19 червня українські військові вдарили по Антонівському мосту в окупованому Херсоні, який пов'язує місто з лівим берегом Дніпра. Про удари по об'єкту повідомлялося і 20 липня.

Пізніше депутат облради Сергій Хлань уточнив, що удар був нанесений по базі окупантів біля мосту. 

За його словами, у росіян через підрив Антонівського мосту виникли проблеми з перекиданням важкого озброєння і боєприпасів своєму угрупованню на іншому березі річки. 

У британській розвідці називають основною вразливістю російської армії на Херсонщині саме Антонівський міст. Саме тому контроль над переправами через Дніпро може стати ключовим фактором у бойових діях у Херсонській області.