Росія посилила ППО над Донбасом / фото УНІАН, Володимир Струмковський

ЗСУ скоротили число вильотів турецьких ударних БПЛА Bayraktar на сході країни через потужну російську ППО.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни. Аналітики цитують матеріал Foreign Policy, написаний зі слів анонімних українських офіційних осіб і військових.

Повідомляється, що українські офіційні особи все більше стурбовані тим, що ударні безпілотники Grey Eagle, надані США, також будуть збиті посиленою російською ППО над Донбасом.

Відео дня

Крім того, скорочено кількість повітряних операцій до 20-30 вильотів на день. ЗСУ зіткнулися з нестачею літаків для чинних пілотів. 

"Російські сили, ймовірно, віддають пріоритет розгортанню засобів ППО на сході України, щоб звести нанівець українські операції і захистити артилерійські системи, від яких російські сили залежать в наступі. Однак українська авіація і озброєні безпілотники продовжують діяти в інших місцях, завдавши за останній тиждень кілька успішних ударів по цілях в Херсонській області", - коментують аналітики з Інституту вивчення війни.

Зазначається, що українські сили не завдавали ударів по російській інфраструктурі протягом декількох тижнів. Але удар по нафтобазі в Ростовській області, ймовірно, є спробою порушити російську логістику і постачання паливом російських військ на сході України.

Війна в Україні: актуальні дані

Росія зосередила всі зусилля на захопленні Донбасу. Зараз тривають запеклі бої за Сєвєродонецьк. Найближчим часом ворог може захопити Лисичанськ, попереджають експерти з ISW.

Разом з тим в районі Білогорівки окупанти відмовилися форсувати Сіверський Донець, боячись нових великих втрат у техніці та живій силі.

21 червня противник знову атакував ЗСУ на Слов'янському напрямку, а в Харківській області намагається утримати українські сили та не допустити їхній вихід до російського кордону. 

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, цілями Росії є захоплення Сєвєродонецька, прохід з боку півдня до Лисичанська та рух з боку Попасної з подальшим встановленням контролю над трасою Лисичанськ-Бахмут.

Прем'єр Британії Борис Джонсон вважає, що РФ може вичерпати ресурси у боях на Донбасі. 

Вас також можуть зацікавити новини: