Ракету "Нептун" називають однією з головних новинок вітчизняного ВПК / фото ukroboronprom.com

Протягом 2018 року підприємствами ДК "Укроборонпром", було розроблено, продемонстровано та направлено на випробування декілька десятків нових та модернізованих зразків озброєння і техніки.

В концерні назвали п’ять своїх найважливіших розробок за рік.

Крилата ракета «Нептун»

Протикорабельна ракета «Нептун» - стратегічно важлива для обороноздатності України розробка ДККБ «Луч».

Відео дня

Під час випробувань ракета знищила надводну ціль на відстані 280 км. Таким чином було доведено високу ефективність систем управління та розпізнавання цілей бортовим комплексом крилатої ракети.

У перспективі ракета має стати основою нового мобільного протикорабельного комплексу.

Модернізований високоточний снаряд

ukroboronprom.com.ua

У 2018 році ДП "НВК "Прогрес" завершило модернізацію високоточного 152-мм снаряду "Квітник" та провело повне імпортозаміщення компонентів російського виробництва, яких було понад 40%.

Читайте також"Вільха", "Нептун", "Стугна": ЗСУ отримали тисячі одиниць високоточного озброєння протягом року (фото, відео)

Виріб отримав нову, у рази меншу, головку наведення, яка є однією з найбільш складних частин високоточного снаряду.

"Квітник" влучає у ціль на відстані до 20 км з похибкою у лічені сантиметри. Така влучність досягається завдяки  лазерному наведенню, яке може здійснюватись з безпілотника або наземним корегувальником.

Снаряд може знищувати захищені цілі, а крім того - надає тотальну перевагу в контрбатарейній боротьбі, оскільки ворожа артилерія ліквідується без шансу на отримання удару у відповідь.

Наразі у ДП НВК "Прогрес" повністю готові до проведення випробувань "Квітника", серійного виробництва та чекають замовлень від Міноборони.

РСЗВ «Берест»

ukroboronprom.com.ua

ДП "Шепетівський ремонтний завод" здійснив глибоку модернізацію 122-мм реактивної системи залпового вогню. Унікальність цієї нової бойової машини, яка отримала назву БМ-21 УМ "Берест", що у ній використовуються виключно компоненти українського виробництва.

В системі використовуються сучасні цифрові технології та нове шасі вітчизняного виробництва. Нова РСЗВ має більш потужний залп – до 50 реактивних снарядів, замість 40 у "Граді".

«Берест» може замінити БМ-21 "Град", що стоїть на озброєнні Збройних Сил України.

Цифровий приціл ОПСН-І

ukroboronprom.com.ua

«Ізюмський приладобудівний завод» показав оптико-прицільну станцію ОПСН-І, оснащену потужною оптикою, тепловізором, лазерним каналом управління та далекоміром.

Розробка відрізняється універсальністю. Діаметр станції всього 43 см – це дозволяє її встановлювати не лише на вертольоти, а і на безпілотники. Окрім того, стабілізована у всіх площинах оптико-прицільна станція може застосовуватись у бронетехніці та, при певних змінах конструкції, у морській техніці.

Контрбатарейний радар від НВК "Іскра"

ukroboronprom.com.ua

Для успішної контрбатарейної боротьби запорізький "Науково-виробничий комплекс "Іскра" розробив станцію 1Л220УК, яка була продемонстрована на параді 24 серпня.

Радар 1Л220УК фіксує на відстані десятків кілометрів точне місцезнаходження ворожих гармат, мінометів, реактивних систем залпового вогню, а також ракетних комплексів протиповітряної оборони та тактичних ракет.

З його допомогою військові можуть отримати координати для удару у відповідь, а також проводити коригування вогню власної артилерії. Радар також веде стеження за повітряним простором, виявляючи безпілотники та авіацію противника.

Нова система за своїми можливостями значно перевищує контрбатарейні радари, які зараз перебувають на озброєнні ЗСУ.

Згадується і про інші успіхи українського ВПК. Зокрема - про проект "Вільха", розвідувальну машину "Мангуст" та мобільний радіолокаційний комплекс охорони периметру "Харза".