Гонка озброєнь з Росією вже почалася / фото Вікіпедія

Заступник держсекретаря США Андреа Томпсон заявила, що гонка озброєнь з РФ вже почалася.

Про це Томпсон заявила в інтерв'ю DW, коментуючи виробництво росіянами ракети 9М729, характеристики якої порушують Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.  

"Росія вже поставила на озброєння ці ракетні системи. Так що гонка вже почалася. Росіяни явно порушують угоду, і саме вони почали так звану гонку озброєнь", - заявила Томпсон.  

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Модернізація Ту-22М3 не дасть Росії жодних переваг

Дипломат додала, що 2 лютого закінчується термін ультиматуму, пред'явленого Вашингтоном Москві, і США призупинять свою участь у договорі на шість місяців.  

"Протягом цього часу Росія може повернутися до договору. Але це звільняє нас від зобов'язань, так що ми зможемо займатися дослідженнями і розробкою систем, аналогічних тим, які зараз поставлені Росією на озброєння", - сказала Томпсон.

У разі відмови РФ США офіційно почнуть процес виходу з договору 2 лютого. 

23 січня МЗС Росії відкинуло ультиматум США щодо Договору про ліквідацію ракет.

Договір від 1987 року забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їх випробування та розгортання.

Фактично, договір прибирав загрозу ракетного ураження європейського континенту при гіпотетичній війні між СРСР та США.

На думку експертів, у 2010-х роках Росія почала порушувати умови договору, виробляючи та розміщуючи на своїй території ракети малої та середньої дальності.