У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що на засіданні Ради НАТО-Росія не досягнуто жодного прогресу щодо Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Про це він сказав на прес-конференції у Брюсселі після першого у 2019 році засідання Ради НАТО-Росія.

"Усі члени Ради НАТО-Росія погоджуються, що договір має вирішальне значення для євроатлантичної безпеки. Але договір зараз опинився під загрозою. І на жаль, ми не бачили будь-яких ознак для прориву", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Він нагадав, що у грудні минулого року ця тема обговорювалася на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. "І усі союзники погодилися, що російська ракетна система SSC-8 ("Новатор 9М729") порушує Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності", - сказав він.

"Сьогодні союзники знову наполегливо закликали Росію повернутися до повного дотримання договору. Вони також висловили рішучу відданість підтримці та зміцненню реального контролю над озброєнням", - заявив Столтенберг.

Також генеральний секретар Альянсу додав, що на сьогоднішній зустрічі були розглянуті найбільш серйозні питання в сфері євроатлантичної безпеки.

"Не було досягнуто реального прогресу на зустрічі, тому що Росія не засвідчила жодної готовності змінити її позицію. Але Росія все ще має можливість повернутися до дотримання договору, і ми закликаємо Росію використати цю можливість. Відповідальність щодо збереження договору залежить від Росії, тому що Росія зараз порушує договір шляхом розробки та розміщення нових ракет", - наголосив Столтенберг.

Читайте такожНАТО звинуватив Росію у порушенні договору про РСМД

За його словами, нові російські ракети "складно виявити, вони мобільні, мають ядерний потенціал, можуть досягати європейських міст і скорочують термін попередження про загрозу. "Наші дискусії не завжди легкі, але саме тому вони такі важливі. І ми залишаємося налаштованими продовжувати наш діалог", - заявив Столтенберг.

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, що заборонені договором.

У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання як засіб захисту у відповідь на дії РФ. Держсекретар США сказав, що якщо Росія не відновить дотримання положень цієї угоди, США почнуть процес виходу з договору.