ЗСУ отримали першу партію з 4 ГПМ-54 / фото ukroboronprom.com.ua

Львівський бронетанковий завод, який входить до складу держконцерну Укроборонпром, передав Збройним силам України партію з 4 пожежних машин ГПМ-54. На завершальній стадії модернізації перебувають ще 3 такі машини.

Наступну партію війську передадуть вже до кінця місяця, повідомляє Укроборонпром.

На сучасні ГПМ-54 встановлено нове гідравлічне обладнання європейських виробників для забезпечення управління лафетним стволом, бульдозерним обладнанням і механізмом підйому кузова машини.

Відео дня

Читайте такожВ Україну почалися поставки нових БМП-1

Також на пожежний танк встановлено нове бульдозерне обладнання з грейдерним положенням, допрацьовано можливість включення пожежного насоса лафетного ствола для гасіння пожежі без зупинки основного двигуна на місці та під час руху.

Директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук розповів, що підприємство завантажене контрактами у межах державного оборонного замовлення до серпня 2020 року.

"Найчастіше це ремонт та модернізація танків Т-64 для потреб військових. Втім ми сподіваємось до того часу отримати нове державне оборонне замовлення, щоб мати можливість працювати і надалі безперебійно забезпечувати військових якісно відремонтованою бронетехнікою", – наголосив Андрощук.

Перші 4 ГПМ-54 уже надійшли Збройним силам / фото ukroboronprom.com.ua

Довідка УНІАН, ГПМ-54 створені на базі танка Т-55. Машина містить цистерну з водою на 10 тисяч літрів, а також бак для піни 1,1 тисячі літрів. Танк може гасити пожежу на відстані до 60 метрів.

Нині ГПМ-54 – єдиний вид броньованої пожежної гусеничної техніки на озброєнні ЗСУ. Він необхідний на складах зброї і боєприпасів для гасіння пожеж там, де не може добратися жодна інша техніка.