РФ тиражує фейки про плани України застосувати "брудну бомбу" / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов відповів на питання про "брудну бомбу" - чому Росія про неї заговорила, і що це означає.

Жданов в ефірі проекту FreeДом заявив, що зараз Кремль найбільше домагається перемир'я й тимчасового припинення вогню. Тому може вдатися до провокації.

"Найстрашніше те, що брудна бомба робиться в принципі з підручних засобів. Тут досить радіоактивних відходів і будь-якого фугасного заряду. Ось вам вже брудна бомба. А ми знаємо, що ядерна енергетика в Російській Федерації розвинена досить непогано. Ось в цьому полягає загроза неконтрольованості цього процесу", - зазначив він.

Також експерт вважає, що саме зараз в РФ заговорили про цю історію з тієї причини, що в Москві "для перемоги всі засоби хороші". Плюс у Кремля просто не залишається козирів. Так, шантаж із ЗАЕС провалений, шантаж щодо Каховської ГЕС теж не спрацьовує.

Як Росія бреше про наміри України застосувати "брудну бомбу"

Раніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу і глава МЗС Росії Сергій Лавров заявляли про те, що Україна нібито може застосувати "брудну бомбу". Вони говорили, що з цієї причини активізували телефонні розмови із західними колегами.

23 жовтня низка російських пропагандистських ЗМІ стала поширювати новину про нібито підготовку в Україні теракту із застосуванням "брудної бомби".

24 жовтня глави зовнішньополітичних відомств Великобританії, Франції та США відкинули неправдиві звинувачення РФ про те, що нібито Україна готується застосувати "брудну бомбу".

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що інспектори організації найближчим часом відвідають два ядерні об'єкти в Україні на тлі звинувачень Росії про "брудну бомбу".

Вас також можуть зацікавити новини: