Катер Бердянськ спустили на воду після ремонту / фото facebook.com/ukroboronprom

Катер «Бердянськ», який був обстріляний та захоплений Російською Федерацією в листопаді 2018 року в Керченській протоці, після часткового ремонту спущено на воду.

Про це повідомляє прес-служба ДК «Укроборонпром» у Facebook.

«Ремонт докової частини МБАК «Бердянськ» завершено! Катер, корпус якого було прострілено під час російської агресії у Керченській протоці у листопаді 2018 року, вже спущено на воду», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що пошкоджені ділянки корпусу вирішили вирізати та передати до Національного військово-історичного музею України.

«Фахівці Миколаївського суднобудівного заводу продовжують відновлювати внутрішнє приміщення, корабельні системи та пристрої. За планом ремонт катера «Бердянськ» буде завершено в листопаді», - додали в «Укроборонпромі».

Читайте такожЗСУ передали півсотні відремонтованих розвідувальних бронемашин

Захоплення українських суден та моряків Росією

25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група РФ у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них дістали поранення.

Українські екіпажі провели в полоні 10 місяців. У травні 2019 року Міжнародний трибунал з морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

У вересні РФ передала Україні військовополонених членів екіпажів, а кораблі повернула тільки через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані.

2 травня 2020 року до Одеси повернувся буксир «Яни Капу» після ремонту у військово-морській базі м. Очаків.

29 травня на службу до Військово-морських сил ЗСУ повернувся після ремонту катер «Нікополь».