Україна почне застосовувати Patriot не раніше кінця весни 2023 року / фото US Army

Аналітик Інституту дослідницького імені Катона Джордан Коен вважає, що українські військовослужбовці зможуть розпочати використовувати надані США комплекси ППО Patriot не раніше кінця весни 2023 року.

В інтерв'ю журналу Newsweek він розповів, що навчання роботі з цією системою триватиме декілька місяців.

"Я вважаю, що доставка та навчання роботі з цією системою займе багато місяців, і через обмежені поставки і витрати я не впевнений, що вони (системи Patriot, – ред.) будуть використані, принаймні, успішно до кінця весни 2023 року", – пояснив експерт.

Відео дня

За словами Коена, зі зрозумілих причин використання боєприпасів Україною випереджає постачання, принаймні для деяких систем. Однак з Patriot в цьому питанні буде складніше. 

"З Patriot, враховуючи відсутність у вільному доступі ракет, їх не можна витрачати", – наголосив він. 

Коен зазначив, що у США немає "тонни PAC 2 і PAC 3 (ракети – ред.), які просто валяються", щоб відправити в Україну, додавши, що "як тільки батарея і ракети будуть відправлені, США їх не повернуть".

Надання систем Patriot Україні

У середу, 21 грудня 2022 року, державний секретар Штатів Ентоні Блінкен офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на 1,85 мільярда доларів. До нього увійдуть системи протиповітряної оборони Patriot.

Передача цих систем Україні стала причиною того, що президент Російської Федерації Володимир Путін збільшив число заяв, спрямованих на відмову Заходу від допомоги Україні. Аналітики Інституту вивчення війни наголосили, що глава Кремля став істерично звинувачувати Вашингтон в "затягуванні" війни. 

23 грудня стало відомо, що у Збройних силах України затвердили список військових, які навчатимуться роботи із ППО Patriot. Навчання проходитиме в одній із країн НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: