Винищувачі F-16 - не єдині літаки, які може отримати Україна / фото US Air Force

Україна може отримати не лише американські винищувачі F-16. Експерт Defense Express Іван Киричевський прогнозує, що партнери також нададуть літаки Eurofighter.

"Питання винищувачів Eurofighter виникло після того, як ухвалили політичне рішення щодо F-16. У наступні тижні відбудеться процес розширення авіаційної коаліції, який передбачатиме постачання не тільки F-16 Україні, але й постачання Eurofighter від кількох країн. Можливо дотискатимуть Швецію, щоб вона нарешті прийняла рішення щодо винищувачів JAS 39 Gripen", – заявив він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

При цьому Киричевський зауважив, що літаки Eurofighter та Gripen можуть бути навіть кращими за винищувачі F-16. На них можна поставити ракету Meteor.

Відео дня

"Якщо невдовзі вдасться назбирати 40 боєздатних F-16 – це добре, але цього недостатньо. Через те, що цих літаків вистачить лише на один з операційних напрямків, а їх у нас п'ять, і потрібно ще шукати літаки. Винищувачі Eurofighter та Gripen можуть бути кращими, ніж F-16, тому що на ці літаки можна поставити ракету Meteor класу "повітря – повітря", яка може бити на дальність у 200 км", – наголосив експерт Defense Express.

Літаки для України: останні новини

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що бачить можливість надання нашій країні винищувачів Eurofighter Typhoon. За його словами, навчання українських пілотів на цих літаках вже "готові запропонувати" британські партнери. Він також наголосив, що за оцінкою Міноборони, Україні потрібно приблизно 120 винищувачів. 

Начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов каже, що на початковому етапі Україні знадобиться хоча б 12-16 винищувачів F-16. Водночас 3-4 груп літаків F-16 вистачить для того, щоб здобути перевагу на одному з напрямків.

Вас також можуть зацікавити новини: