Німеччина володіє експортною ліцензією на Leopard 2 / фото wikimedia.org

Представник уряду Німеччини заявив, що країна має намір розглянути заявку Польщі щодо передачі Україні танків Leopard 2 "у терміновому порядку", пише Spiegel.

Він підтвердив, що запит Варшави щодо експорту техніки отримано. За його словами, такі заяви будуть "розглядатися у терміновому порядку відповідно до встановлених процедур і правил експорту зброї".

Німеччина володіє експортною ліцензією на Leopard 2, тому передача танків іншими країнами ЄС, що володіють цією технікою, Україні без згоди Берліна неможлива.

Відео дня

Польща неодноразово закликала Німеччину не зволікати з передачею Leopard 2. Згодом прем’єр Матеуш Моравецький на тлі небажання уряду ФРН забезпечити Україну важкою бронею, зробив висновки, що Німеччина просто "не хоче допомагати Україні у ширшому розумінні".

На тлі критики дій Берліна глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що уряд Шольца не ставитиме палиці в колеса своїм союзникам і дозволить Варшаві надати ЗСУ роту танків.

Польща вже погодилась прийняти українських танкістів для навчання експлуатації Leopard.

Танка Leopard для України - що відомо

Попри надихаючі заяви низки країн щодо готовності поставити Україні Leopard, їхня передача танків так і не було затверджена на засіданні "Рамштайн" 19 січня. Повідомлялося, що у країн були з цього приводу великі дискусії, які поки не ознаменувалися якимось єдиним рішенням.

23 січня глава МЗС Дмитро Кулеба зауважив, що до передачі Leopard "залишилося півкроку". Рішення буде незабаром ухвалено, уточнив він.

Вас також можуть зацікавити новини: