Україна отримає одну з найстаріших версій F-16 / фото US Air Force

Союзники передадуть Україні вживані версії винищувачів F-16, які проходили модернізацію у минулому столітті. Повітряні сили ЗСУ отримають версію F-16 MLU.

Як повідомляє Defence Express, не слід відкидати сценарій, що деякі винищувачі можуть пройти певні додаткові модернізації у найближчому майбутньому.

"Всі F-16 нідерландських та данських повітряних сил проходили модернізацію з середини 90-х років до середини 2000-х за програмою Mid-Life Update - MLU, а також регулярно обслуговувались для продовження строків експлуатації. Якщо брати основне, то F-16 MLU відрізняється тим, що відбулась заміна РЛС на AN/APG-66(V)2, яка має дальність виявлення цілей до 110 км. А для використання високоточного озброєння додано можливість підвіски контейнерів типу Lantrin або Litening", - пишуть експерти.

Відео дня

Зазначається, що версія F-16 MLU суттєво поступається останній версії F-16V Block 70/72, але це все одно потужна машина, яка може виконувати серйозні завдання. Важливо, що навіть вживані винищувачі цього типу можуть ще довго служити.

"F-16 зарекомендував себе, як більш ніж довговічна машина, яка завдяки розвинутим та опрацьованим програмам модернізацій та продовження строків експлуатації буде у строю ще довгий час. При цьому навіть у США, де ці винищувачі будуть у строю до 2050-х років. І мова йде про машини F-16C/D, які почали виробляти у середині 90-х років", - наголошують фахівці.

F-16 для України - актуальне

Як писав УНІАН, напередодні Володимир Зеленський за результатами переговорів з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте оголосив, що Амстердам передасть Києву 42 винищувачі F-16.

Данія в рамках коаліції винищувачів також погодилася передати Україні 19 одиниць літаків F-16.

За словами очільниці уряду Данії, перша партія винищувачів відправиться до України ближче до кінця року.

Вас також можуть зацікавити новини: