США отримують цінні відомості про свої системи озброєння з боїв в Україні / фото 148-та окрема артилерійська бригада

Схвалення багатомільярдної допомоги від США додало сил Україні, яка бореться з російським вторгненням. Однак Україна - не єдина, хто отримав переваги від цієї угоди. Аналітики кажуть, що з боїв в Україні США отримують цінні відомості про недоліки деяких зі своїх найважливіших видів зброї - від засобів глушіння ракет до безпілотників і артилерії, пише Business Insider.

Електронна війна

Одна з галузей, у якій США виявили свої недоліки, - це електронна війна. Російські системи глушіння створюють серйозні проблеми для західної високоточної зброї, включно з ракетами GMLRS і артилерійськими снарядами Excalibur.

"Війна показала, що деякі американські високоточні боєприпаси не працюють в умовах жорсткої конкуренції в електромагнітному середовищі", - сказала BI Стейсі Петтіджон, військовий аналітик із Центру нової американської безпеки.

Відео дня

Водночас українські безпілотники також схильні до впливу засобів радіоелектронної боротьби, але Україна розробила технологію, що дозволяє обходити сигнали глушіння і використовувати проломи в російській системі радіоелектронної боротьби, пише BI.

Використання безпілотників на полі бою

Згідно зі звітами, Пентагон прагне поліпшити свої можливості з розгортання безпілотників для підтримки військ і знищення ворожих дронів, які, на думку військових аналітиків, будуть повсюдно присутніми на полях битв у майбутньому. Однак наразі підрозділи армії США мають у своєму розпорядженні лише кілька старих безпілотників на один підрозділ.

"Один із головних уроків цього конфлікту - демократизація зброї для точних ударів робить поле бою неймовірно смертоносним", - каже Петтіджон.

Брак зброї

Війна в Україні виявила проблеми не тільки з якістю зброї, а й зі здатністю США виробляти її в тій кількості, яка необхідна Україні.

"Найбільша проблема, яку війна в Україні виявила щодо американської зброї, полягає в тому, що Пентагон просто не закуповує достатньо боєприпасів для великомасштабного затяжного конфлікту", - каже Петтіджон.

Але водночас війна показала, що багато систем озброєнь США залишаються набагато кращими, ніж у супротивників.

"Американські системи ППО Patriot захистили українські міста від масових атак російських безпілотників і ракет. І хоча деякі з них були перехоплені, ракети дальнього радіусу дії HIMARS продовжують завдавати руйнівної шкоди далеко за лінією російського фронту. Тим часом, за повідомленнями, безпілотник Switchblade 600 став важливою зброєю для України в боротьбі з російськими артилерійськими батареями і військами", - пише BI.

Висока ціна

Однак проблема американських систем ППО полягає в тому, що ракети коштують набагато дорожче за дешеві безпілотники, які вони збивають, що ставить перед американськими військовими планувальниками ще одну проблему, з якою потрібно боротися.

"Стрільба дорогими ракетами по дешевих дронах і ракетах не є стратегією, яка дасть змогу Сполученим Штатам здобути перемогу в цих боях, що вимагають витривалості", - додала експерт.

Головний урок, за її словами, полягає в тому, що кількість має таке ж значення, як і якість.

"Збройним силам США потрібно більше артилерійських снарядів, ракет і безпілотників, ніж у них є зараз, а також промислова база, здатна розширити виробництво цих критично важливих систем", - сказала вона.

Війна в Україні - думки зарубіжних експертів

Командувач силами НАТО в Європі генерал США Крістофер Каволі назвав три важливі висновки для США і НАТО щодо війни в Україні. За його словами, треба перемагати швидко і на початку війни, щоб уникнути довгого затяжного конфлікту.

Також військовий каже, що необхідно швидко засвоювати тактичні уроки - зокрема, звертати увагу на війну в повітрі. Крім того, Каволі наголосив на важливості стосунків між військовим і цивільним командуванням.

У звіті Пентагону для Конгресу вказується, що ЗСУ показують велику винахідливість на полі бою. Зазначається, що ЗСУ показали значний професіоналізм і новаторство в застосуванні дронів для розвідки та атак, а також створюють мобільні вогневі групи для боротьби з іранськими безпілотниками, що також названо новацією.

Вас також можуть зацікавити новини: