США передали Україні неназвані компоненти ППО / фото ua.depositphotos.com

12 грудня президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакету допомоги Україні на загальну суму 200 млн доларів. У переліку міститься доволі незвичний пункт під назвою "компоненти протиповітряної оборони". 

Як зазначили експерти Defense Express, таке формулювання раніше не зустрічалось у жодному іншому оголошенні про надання пакету допомоги. При чому, йдеться саме про програму передачі озброєння із запасів Збройних сил США, а не про виготовлення на замовлення за контрактами USAI.

Крім того, у переліку помітили ще одне доволі розпливчасте формулювання. У списку допомоги значиться пункт "обладнання для захисту критично важливої національної інфраструктури". У матеріалі наголошується, що разом із черговою передачею ракет AIM-9M, які є частиною одного з проєктів під загальною назвою FrankenSAM, все це вказує саме на варіант передачі комплектуючих для створення таких ЗРК в Україні.

Відео дня

"Звісно це виключно припущення, бо мова не йде про офіційне оголошення. Але цілком ймовірно вказує саме на передачу компонентів для створення цього ЗРК ближньої зони, який завдяки ракетам AIM-9M може мати дальність знищення цілей близько 5 км за аналогією з MIM-72 Chaparral, який використовував трохи адаптовану версію цієї ракети "повітря-повітря", – кажуть експерти. 

Не виключено, що передача таких компонентів пов'язана з нещодавнім повідомленням США про передачу Україні технічної документації для початку виробництва деяких проєктів FrankenSAM.

"І саме ЗРК з ракетами AIM-9M об'єктивно можливо вважати найпростішим у порівнянні з інтеграцією RIM-7 Sea Sparrow до ЗРК "Бук", а також гібриду ракет та пускових Patriot з українською РЛС. Як саме це буде реалізовано залишається таємницею, але цілком може нагадувати так й офіційно не оголошений, але вже показний Повітряними силами ЗСУ імпровізований британський ЗРК під ракету "повітря-повітря" AIM-132 ASRAAM. Тим паче, що ця британська ракета повітря-повітря має аналогічне інфрачервоне наведення, що й AIM-9", – йдеться у матеріалі. 

Військова допомога Україні: останні новини

Німеччина передала Україні другу систему протиповітряної оборони Patriot. За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, її розгорнуть та введуть в експлуатацію до кінця поточного року. Він також зазначив, що Києву передадуть бронетехніку, боєприпаси, зимовий захисний одяг, електрогенератори для подолання дефіциту електроенергії.

Крім того, нову військову допомогу готує Данія. Сума пакету становитиме майже 1 млрд євро. Туди увійдуть боєприпаси, танки, дрони та інше важливе обладнання, або те, чого Україна потребує зараз на полі бою, розповіла премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

Вас також можуть зацікавити новини: