Плануюча бомба Qaem-5 була прийнята в Ірані на озброєння в 2019 році / фото wikipedia

Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі в листопаді 2023 року повідомляв про постачання з Ірану в Росію коригованих авіабомб Qaem-5, сумісних із російськими винищувачами Су-25, дальність польоту яких - до 40 кілометрів.

Насправді, бомби Qaem-5 поставлялися в Росію з 2020 року, заявив виданню Фокус директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

"Це не початок поставок, а скоріше супутнє озброєння для дрона Mohajer-6. Безпілотник легко збивається і говорити про особливу зміну фронтової ситуації немає сенсу. Кооперація Тегерана і Москви триває, що підтверджує тенденцію взаємодії країн щодо БПЛА", - пояснив аналітик.

Відео дня

Плануючу бомбу Qaem-5 було прийнято в Ірані на озброєння 2019 року.

"Снаряд наводиться на ціль завдяки картинці з камери БПЛА, яку отримує оператор. Технологію не можна назвати надійною: у разі втрати зв'язку з дроном картинка обривається. Безпілотник Mohajer-6 досить великий, його швидко засічуть і зіб'ють мобільні групи ППО. З цієї ж причини ЗСУ стали менше застосовувати на фронті турецькі Bayraktar TB2," - зазначив Згурець.

Важливо, що бомба Qaem-5 не встановлюється на російські винищувачі через специфічну систему наведення. Швидкість літака набагато вища, ніж Mohajer-6, і керувати нею стане набагато складніше.

Qaem-5 для Росії

Іранська влада вперше поставила Росії новітні авіабомби для ударів по Україні. Про це повідомив експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рєпке, вивчивши відеозапис із Курської області, де розбився важкий іранський безпілотник Qods Mohajer-6. За даними аналітика, саме цей дрон ніс новітні іранські керовані авіабомби Qaem-5. Примітно, що в самому Ірані їх взяли на озброєння лише п'ять років тому.

Вас також можуть зацікавити новини: