Місце отруєння екс-агента ГРУ Скрипаля / REUTERS

Один з головних розробників нервово-паралітичної речовини "Новачок", якою отруїли колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в Британії, Віл Мірзаянов погодився з тим, що вона є зброєю масового ураження.

Про це він розповів в інтерв'ю російському виданню «Новая газета».

Читайте такожОтруйну речовину могли підкинути у валізу доньки Скрипаля в Москві - The Telegraph

Відео дня

«Зрозумійте, тоді в СРСР все робилося в ім'я оборони Батьківщини. Хоча Батьківщина ніколи не визнавала, що розробляє хімзброю. Все було абсолютно секретно. З точки зору навіть радянського закону нас ніби не було, ми були поза правових рамок. При цьому нам говорили, що страшна зброя є і в американців, і в англійців, і у французів, тому і нам треба її мати. «На вогонь треба відповідати вогнем», – говорили нам», – пригадує експерт.

За його словами, він став задаватися питанням, навіщо потрібна ця зброя і став спілкуватися з цього приводу з деякими своїми знайомими.

«Один товариш полковник, пояснив: мовляв, хімзброя — це, по-перше, зовсім не зброя, а годівниця для чиновників. По-друге, навіть в бою від неї страждають зовсім не солдати супротивника, бо вони, зазвичай, мають хімзахист, а страждає мирне цивільне населення. І я почав приходити до думки, що беру участь у функціонуванні певної мафії...», – зазначив Мірзаянов.