Вулиця в місті Дума, Сирія / REUTERS

Організація об'єднаних націй буде готова сприяти відновленню Сирії тільки після того, як в країні зміниться влада. Допомога ООН не має надаватися сторонам, які можуть бути причетні до військових злочинів.

Як повідомляє «Коммерсант», про це йдеться в секретній внутрішній директиві секретаріату ООН, яка потрапила у розпорядження журналістів.

Читайте такожЦього року з охопленої війною Сирії повернулися 19 українців

Відео дня

Зазначається, що про існування цього документа стало відомо зі слів голови МЗС РФ Сергія Лаврова. Останній затребував від ООН пояснити, чому такі питання стають предметом внутрішніх секретних директив» в обхід Ради безпеки. В ООН існування даної директиви заперечували.

Двосторінковий документ під назвою «Параметри та принципи сприяння ООН в Сирії», як стверджується, був укладений у жовтні 2017 року. За даними журналістів, автором документа є американський дипломат, колишній заступник генсека ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман. Він покинув свій пост цієї весни.

Суть директиви, як зазначають журналісти, можна звести до трьох пунктів:

- ООН не буде просувати ідею повернення біженців і тимчасово переміщених осіб, але буде підтримувати тих, хто повертається;

– ООН буде готова сприяти реконструкції Сирії тільки після того, як буде здійснений справжній і всеосяжний політичний перехід влади;

– допомога ООН не має надаватися сторонам, які можуть бути причетні до військових злочинів або злочинів проти людства.

За словами Лаврова, директива була поширена по всій системі ООН. Це журналістам підтвердило і джерело в Дамаску, близьке до однієї зі структур ООН.

За словами джерела, є три англійських терміна, пов'язані з російським словом «восстановление» (відновлення): rehabilitation, recovery reconstruction. Так,програма розвитку ООН в Сирії може опікуватись першими двома питаннями, а реконструкція відходить до політичної сфери, проте дуже важко провести межу, де закінчується один процес і починається інший.

Раніше ЗМІ повідомляли про готовність США завдати сильного удару по Сирії в разі застосування хімзброї урядом Асада.