REUTERS

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив про перевагу РФ перед США у створенні нової протиракетної зброї.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві.

"По суті, ми спостерігаємо зараз розвал міжнародної системи стримування озброєнь, гонки озброєнь. Після виходу Сполучених Штатів з договору про протиракетну оборону, який був наріжним каменем у сфері нерозповсюдження ядерної зброї та стримування гонки озброєнь, після цього ми змушені були відповісти створенням нових систем зброї з подолання цих систем ПРО. Тепер ми чуємо, що Росія отримала перевагу. Так, це правда, таких систем і зброї наразі в світі немає. Вони будуть у провідних держав, але поки що немає", - заявив Путін.

Відео дня

При цьому він сказав, що з точки зору стратегічного балансу російські озброєння служать "елементом стримування і зрівнювання пріоритетів".

Читайте також"Після завершення кримінальної справи": Путін висловився про можливість обміну полонених українських моряків

"Зараз роблять ще один крок - виходять з договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Що буде з цим? Дуже важко собі уявити як розвиватиметься ситуація. А якщо ці ракети з'являться в Європі, що нам робити? Звичайно, треба буде забезпечити свою безпеку якимись кроками. Нехай потім не пищать з приводу того, що ми добиваємося якихось переваг. Ми не переваг добиваємося, а баланс зберігаємо. Ми забезпечуємо свою безпеку", - заявив Путін.

"Те ж саме за договором СНО-III (про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь - УНІАН). У 2021 році він закінчує існування. Жодних переговорів наразі не ведеться з цього питання. Не цікаво, не потрібно, ну ладно. Ми проживемо. Ми свою безпеку забезпечимо. Ми знаємо, як це зробити", - заявив Путін.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Помпео повідомив, що серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання як засіб захисту у відповідь на дії РФ. Держсекретар США сказав, що якщо Росія не відновить дотримання положень цієї угоди, США почнуть процес виходу з договору.