Володимир Путін / REUTERS

Російський політолог, доктор історичних наук, дослідник Chatham House Лілія Шевцова вважає, що після закінчення "правління" президента Російської Федерації Володимира Путіна навряд чи можна сподіватися на нормалізацію відносин між РФ і Україною.

Захоплений Росією Крим став критерієм російського патріотизму та лояльності, державної скріпою, розповіла експерт під час чату на Главреді.

За її словами, навіть після відходу Путіна проблема нормалізації (російсько-українських відносин — Ред.) буде болісною, адже виникли стереотипи, які не так легко викорінювати.

Відео дня

"Неясно, якою мірою сам Крим з його новою політичною і соціальною конфігурацією буде готовий до повернення в Україну. Мені здається, що Україна може стати для Криму жаданою мрією за умови її успіху! Чи я помиляюся?" — задалася питанням Шевцова.

Читайте також"Шлунок проти телевізора": політолог пояснила, як впливають на розуми пропагандисти Путіна

Співрозмовниця вважає, що все залежить від того, чи позбудеться Росія від стереотипів щодо України — "наша околиця", "братній народ". "Коротше, все залежить від того, коли Росія вилікується від своєї державності, яка змушує принижувати і пригнічувати навколишній світ", — підкреслила політолог.

"Коли Росія зрозуміє цінність людського життя і вийде з історичного глухого кута. Ставлення до Україні для нас буде важливим критерієм того, що ми вилікувалися, — вважає доктор наук. Але сам процес лікування буде для нас важким і болісним. І Україна буде болісно шукати новий формат відносин із Росією. Але ж ми приречені жити поруч. І нас пов'язує багато — не тільки нинішня драма", — заявила експерт.

Але неминучість нових відносин не означає, що ми їх знайдемо швидко і стрімко. Незалежно від зміни влади в Росії, переступити через кров, яка пролилася з нашої вини між нашими країнами, буде дуже важко...", — вважає дослідник.