Трамп пояснив американцям необхідність будівництва стіни на кордоні з Мексикою / фото УНІАН

Президент США Дональд Трамп вперше за час свого керівництва країною виступив із телевізійним зверненням з Овального кабінету до жителів країни.

Виступ транслювали всі найбільші американські телеканали в прайм-тайм, пише Голос Америки.

У своєму зверненні глава держави спробував переконати жителів США у необхідності прийняття його плану дій для зміцнення безпеки на кордоні з Мексикою.

Трамп заявив, що в результаті нелегальної імміграції страждають усі жителі США. Він назвав південний кордон країни з Мексикою «ситом», через яке щодня надходять наркотики і проникають злочинці.

В результаті передозування наркотиків, за словами президента, щотижня гинуть 300 американців. «Це – гуманітарна криза», - заявив президент. Він додав, що нелегальні іммігранти часто використовують неповнолітніх дітей в якості інструменту для проникнення в країну. За словами Трампа, банди використовують дітей як пішаків, і саме діти є головними жертвами незаконної міграції.

Як заявив президент, він прийняв «тверде рішення» припинити цю гуманітарну кризу. Адміністрація Трампа представила Конгресу детальний план, в якому детально розписується рішення цієї проблеми. «Ці ресурси необхідні для забезпечення безпеки всієї країни», - підкреслив Трамп.

Він розповів про основні пункти своєї програми: Білий дім попросив законодавців виділити кошти на прийом на роботу нових прикордонників, співробітників служб безпеки, імміграційних суддів, на будівництво нових центрів тимчасового утримання порушників кордону.

Читайте такожТрамп назвав переваги сталевої стіни перед бетонною на кордоні з Мексикою

При цьому Трамп підкреслив, що на прохання демократів, на кордоні буде збудовано сталевий бар'єр, а не бетонну стіну. Він запевнив, що будівництво бар'єру дуже швидко окупиться: до США буде потрапляти набагато менше наркотиків, на боротьбу з якими зараз витрачаються мільярди доларів.

Трамп заявив, що сенатор-демократ Чак Шумер у минулому неодноразово виступав за створення на кордоні з Мексикою фізичного бар'єру. Однак демократи негайно змінили свою позицію, як тільки Трамп виступив з ідеєю будівництва стіни.

«Демократи в Конгресі відмовляються визнати існування кризи... Шатдаун триває тільки з однієї причини: демократи відмовляються профінансувати безпеку на кордоні», - заявив президент.

Трамп додав, що він запросив лідерів обох партій Конгресу на зустріч у Білий дім, що відбудеться 9 січня. Він висловив сподівання, що законодавцям вдасться піднятися над «міжпартійними розбіжностями», щоб подолати кризу.

Відео: The White House

Одразу після звернення президента з відповідним словом виступили спікер Палати представників Ненсі Пелосі і лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер. Вони обидва закликали президента негайно відновити повну роботу уряду і не робити американський народ заручником недалекоглядної політики Трампа.

Читайте такожТрамп порівняв паркан навколо будинку Обами зі стіною на кордоні з Мексикою

Так, Ненсі Пелосі заявила, що демократи виступають за зміцнення безпеки кордону і готові виділити кошти з бюджету на конкретні потреби. Однак американський платник податків, за словами спікера Палати представників, «не буде платити за дорогу і неефективну стіну». Вона додала, що необхідно вести боротьбу зі злочинністю, однак, на думку Пелосі, «жінки й діти не є гуманітарною загрозою для безпеки США».

У свою чергу, Чак Шумер підкреслив, що необхідно відокремити питання фінансування безпеки кордону від закриття уряду. За його словами, потрібно припинити шатдаун і потім вже, на двопартійній основі, обговорювати проблему прикордонної безпеки.

«Символом Америки повинна бути Статуя Свободи, а не стіна на кордоні», - підсумував сенатор Шумер.

Відео: CNN

Нагадаємо, суперечка між республіканцями і демократами щодо фінансування президентської ініціативи призвів до часткового закриття роботи уряду, яке триває вже 18 днів.