Американська розвідка дізналася про пропозицію Росії в кінці 2018 року / фото УНІАН

Росія таємно пропонувала КНДР розташувати на її території АЕС в обмін на те, що Північна Корея відмовиться від ядерної і балістичного озброєння.

Про це повідомляє Washington Post з посиланням на неназвані джерела. "Минулої осені російські чиновники зробили секретну пропозицію Північної Кореї, спрямовану на врегулювання тупикових переговорів з адміністрацією Трампа за програмою ядерної зброї. В обмін на ліквідацію Північною Кореєю ядерної зброї і балістичних ракет Москва запропонувала країні атомну електростанцію", - сказано в повідомленні.

Росія пропонувала таку ідею в жовтні 2018 року, але американській розвідці про це стало відомо тільки через кілька місяців.

Відео дня

Читайте такожТрамп надіслав листа Кім Чен Іну

Передбачалося, що в рамках угоди російський уряд буде експлуатувати завод і передавати всі побічні продукти і відходи назад в Росію, зменшуючи ризик того, що Північна Корея буде використовувати електростанцію для створення ядерної зброї, забезпечуючи при цьому бідну країну новим джерелом енергії.

Москва просила Пхеньян надати інформацію про реалістичні терміни денуклеаризації, якщо така пропозиція її зацікавила.

Поки неясно, що сталося далі, і чи тривають переговори. Видання не отримало коментарів у держдепу США, ЦРУ і посольства Росії у Вашингтоні.

Раніше повідомлялося, що розвідка США сумнівається, що Північна Корея відмовиться від ядерної зброї.