Північна Македонія може стати членом Альянсу на липневому саміті НАТО \ УНІАН

Постійні представники усіх 29 країн-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО) підписали протокол про вступ Республіки Північна Македонія до Альянсу у майбутньому.

Читайте такожПосли країн НАТО схвалили текст протоколу про приєднання Північної Македонії - ЗМІ

Церемонія підписання відбулася на засіданні Північноатлантичної ради у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі за участю генерального секретаря Єнса Столтенберга і македонського міністра закордонних справ Ніколи Дімітрова.

Відео дня

Перед підписанням Столтенберг заявив, що це історична подія. За його словами, прем'єр-міністри Греції Алексіс Ципрас і колишньої югославської республіки Македонія Зоран Заєв продемонстрували велике стратегічне бачення і мужність, коли підписали угоду про погодження нової назви - Республіка Північна Македонія, щоб урегулювати багаторічну суперечку щодо назви Македонії.

Генсек НАТО наголосив, що Афіни і Скоп'є зробили «життєво важливий внесок у регіональну безпеку і стабільність». Він сказав, що ця угода стала першим вирішальним кроком на шляху до розблокування вступу Скоп'є до Альянсу.

Як повідомляв УНІАН, раніше Афіни і Скоп'є ратифікували історичну угоду про нову назву Македонії – Республіка Північна Македонія, яка поставила крапку у 27-річній суперечці, що блокувала намір Скоп'є приєднатися до НАТО та ЄС. Для того, аби нова назва остаточно була затверджена, необхідно завершити усі юридичні процедури.

Північна Македонія може стати членом Альянсу на липневому саміті НАТО.

8 січня глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що Україна має шанс вступити до Альянсу після Македонії.