Майк Пенс / фото REUTERS

Віце-президент Сполучених Штатів Америки Майк Пенс закликав Європейський Союз визнати лідера опозиції Венесуели, голову Національної асамблеї Хуана Гуайдо єдиним законним главою держави, який тимчасово виконує обов'язки президента Венесуели.

Про це Пенс сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Читайте такожУ Венесуелі ще один високопоставлений військовий перейшов на бік Гуайдо

Відео дня

"Боротьба у Венесуелі відбувається між диктатурою і демократією. Ніколас Мадуро - це диктатор, який не має законних прав на владу. І Ніколас Мадуро має піти", - наголосив Пенс.

При цьому він сказав, що Сполучені Штати стали першою країною у світі, яка визнала Хуана Гуайдо "законним президентом Венесуели".

"Сьогодні 52 країни, включаючи 30 наших європейських союзників, взяли приклад Америки. Але настав час для решти світу сказати своє слово. Знову старий світ може обрати позицію на підтримку свободи у новому світі. Усі ми повинні об'єднатися на підтримку народу Венесуели, поки свобода і демократія не будуть повністю відновлені, і тому сьогодні ми закликаємо Європейський Союз виступити за свободу і визнати Хуана Гуайдо як єдиного законного президента Венесуели", - заявив Пенс.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін. США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, який привів цю країну до гуманітарної кризи.

21 січня у столиці країни Каракасі група військових поставила вимогу усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Гуайдо проголосив себе виконувачем обов'язків глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин із США. Він заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

26 січня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Китай і Росія підтримують режим Мадуро у Венесуелі з наміром повернути мільярди доларів, вкладені в його режим.

31 січня Європарламент визнав Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели. Також Гуайдо як легітимного президента Венесуели визнали США, Канада, країни Латинської Америки.

4 лютого президент Франції, керівники урядів Іспанії та Австрії, міністри закордонних справ Великої Британії, Данії та Латвії заявили про визнання Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента Венесуели.

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні наголосила, що питання визнання Гуайдо лежить у компетенції країн-членів, а не Євросоюзу як організації.

Водночас Італія заблокувала спільну заяву Європейського Союзу щодо визнання лідера опозиції Венесуели, голови Національної асамблеї Хуана Гуайдо як тимчасового виконувача обов'язків президента.

Міністерство закордонних справ України закликало керівників політичних сил Венесуели провести демократичні вибори та запобігти вирішенню політичної кризи силовими методами. В Україні визнають Гуайдо як голову єдиного демократично обраного органу влади Венесуели - Національної асамблеї.