Після російської війни проти України початок вторгнення РФ на Захід не здається неймовірним / фото УНІАН

Під час дебатів про Європу кілька років тому історик Філіп Блум пожартував про те, як він ходив до старшокласників у Німеччині. Він запитав: «Хто зголоситься, коли Меркель скаже: ми йдемо на війну в Україну?». Школярі у відповідь лише гірко глянули на історика. Але троє хлопців турецького походження підняли руку і були готові йти на фронт.

Померти в Україні за Європу – це звучить надто розмито. Але ще не так давно припущення про вторгнення Росії у Західну Європу теж вважалося неймовірним, пише NRC Handelsblad.  Нідерландське видання нагадує про виставку, яка нещодавно відкрилася у Національному військовому музеї у місті Суст.

Читайте такожRzeczpolita: Безпека Європи залежить від України і це не перебільшення

Відео дня

Автентичні експонати й історії демонструють, наскільки гарячою насправді була Холодна війна навіть для Нідерландів. Детальні мапи комуністичної Польщі за 1970 рік описували плани радянського вторгнення у Західну Європу. Тож можлива війна Заходу зі Сходом ніколи не була жартом.

На відкритті виставки міністр оборони Нідерландів Анк Білефельд говорила про загрозу, яка надходить з Росії сьогодні.  Вона наголосила, що нова загроза зі Сходу «більш прихована, ніж в часи Холодної війни, але не менш серйозна». Нідерландський міністр порівняла російську агресію з «матрьошкою» і нагадала про кібератаки, російську агресію в морі й порушення в небі, про те, як Москва використовує «зелених чоловічків». Війна стала асиметричною.

Стоячи поруч з послами кількох країн НАТО Білефельд заговорила про «наших хлопців»: добре підготовлених і освічених військових, яких поважають чужі війська. Однак видання зауважує, що цього буде недостатньо, «коли прийдуть росіяни». Знадобиться щось на зразок безсмертного патріотизму в США, ярого націоналізму в Туреччині, мілітаризму в Ізраїлі (ізраїльська армія нещодавно поширила відео до Дня Валентина, в якому солдати зізнаються в любові до рушниці, військових собак і бронемашин так палко, що «Суцільно металева оболонка» Стенлі Кубрика просто «відпочиває»).

Але безсумнівна вірність народу і батьківщині не поширені в Нідерландах, так само як і оцінки того, коли такі речі стають поганими. Історик Йоган Гейзінга називав це «відносно слабкою схильністю до національного самовихваляння» навіть «у найчистішому вигляді» явища.

Читайте такожEUObserver: Росія хоче перемогти у війні проти України за допомогою втоми

«Не важливо, наскільки ми будемо дисципліновані і як ми будемо готуватися, Путіна це зовсім не вразить. Тому битву потрібно вести не військовими методами. Зрештою, перемога у Холодній війні була здобута не силами армії», - йдеться в статті.

Видання нагадує про нещодавнє інтерв’ю американської публіцистки Енн Еплбаум, яке вона дала в Нідерландах на тему російської загрози.

«Путін не боїться торговельних законів Європи чи танків НАТО. Його лякає демократія і привабливість її для росіян», - пояснила вона.